Foto: WBT/Bruno D'Alimonte
Foto: WBT/Bruno D'Alimonte

Wandelen langs 50 fonteinen en watervallen. Dat kan in de kasteeltuinen van Annevoie in de Belgische groene streek van de Hoge Maas, tussen Namen en Dinant.

De tuinen zijn vooral bekend om de ongeveer 50 fonteinen en watervallen die over 12 hectare verspreid liggen. De grandeur van de Franse stijl vloeit in deze tuinen samen met de Engelse romantiek en de Italiaanse verfijning. Tijdens een wandeling geeft het park geleidelijk haar pracht aan de bezoeker prijs. Verscholen in het groen ontdekt hij barokke folies zoals de Grot van Neptunus, begeleid door het zachte geruis van de fonteinen.

In de 18de eeuw erfden de adellijke Montpelliers het domein van Annevoie. Charles-Alexis de Montpellier liet in 1758 de tuinen aanleggen. Sinds enkele jaren is de tuin in bezit van Ernest-Tom Loumaye en zijn familie. Onder leiding van experts zal het kasteel worden gerestaureerd en wordt de kwaliteit van de tuinen verbeterd door meer bij de originele staat aan te sluiten.

Voor de aanleg inspireerde Charles-Alexis zich op zijn vele reizen door Europa. In de tuinen versmelt strikte Franse symmetrie met de Engelse landschapsstijl en de Italiaanse charme van waterwerken en fonteinen. Verborgen tussen het groen wordt de wandelaar door talloze klaterende fonteinen en beekjes verrast. Een bijzonder detail: het park bezit het enige waterwerk in België, en misschien wel in heel Europa, dat sinds de aanleg in 1760 nog steeds in werking is. Geen enkele machine komt er aan te pas. Door het natuurlijke niveauverschil op het landgoed wordt het waterwerk door een van de vier bronnen van water voorzien.

Dit jaar heeft de bezoeker de gelegenheid om tot 6 november 2018 de Tuinen van Annevoie te ontdekken. Ook dit jaar worden verschillende evenementen georganiseerd: de traditionele ‘Kerst in de Tuinen’ is voorzien op 23, 24 en 25 november. Nieuw zijn de muzikale picknicks tijdens de zomer, op 30 juni, 14 juli en 4 augustus.

Deel dit artikel