Bogatin zadel in de Julische Alpen

In Slovenië is het de natuur die heerst. Het land dat voor 72% uit beschermd natuurgebied bestaat is voor wandelliefhebbers een droom. Tijdens een huttentocht Slovenië maak je kennis met de stille schoonheid van de Julische Alpen.

Omarmd door de bergtoppen wandel je van hut naar hut over bergpaden, weides en langs kraakheldere meren door één van de mooiste berglandschappen van Europa.

De Julische Alpen ontlenen hun naam aan Julius Caesar, die in een ver verleden in dit gebied een provincie stichtte. Vandaag de dag zijn de Julische Alpen vooral een paradijs voor natuurliefhebbers die afkomen op het pure bergleven dat hier nog in overvloed te ervaren is. Een enkele berghut verraadt de aanwezigheid van gelijkgestemden, daarbuiten zijn het voornamelijk de karakteristieke gems en de Alpensteenbokken die de stilte doorbreken.    

Huttentocht Slovenië door de Julische Alpen

Een huttentocht door Slovenië leidt je door het nationale park Triglav, vernoemd naar de hoogste berg van het land en de trots van elke Sloveen. Het park beslaat een flink deel van de Julische Alpen en wordt niet alleen gekenmerkt door bergtoppen en weides maar ook door hoge watervallen, glasheldere meren en de afwisselend kabbelende en kolkende Soça rivier. Tijdens een huttentocht Slovenië bevind je je midden in dit natuurspektakel. Je treedt daarbij in de voetsporen van de Oostenrijkse troepen uit de Eerste Wereldoorlog en wandelt aardig wat hoogtemeters en afdalingen over oude militaire paden.

wandelvakantie slovenie bergen

Julische Alpen

De zeven-meren-vallei

De route door Triglav National Park leidt naar de sprookjesachtige zeven-meren-vallei. Aan de voet van de berg Triglav ligt dit acht kilometer lange gletsjerdal. De huttentocht Slovenië voert hier over één van de mooiste bergwandelroutes van Europa. Het eerste deel wandel je geheel tussen de bergtoppen op de 2100m hoogtelijn met spectaculaire panorama’s over de vallei. De etappe eindigt in één van de fraaist gelegen berghutten van de Alpen; de Zaveska hut. Vanaf hier heb je een 360 graden panorama waarbij alle pieken van de Julische Alpen zichtbaar zijn en zelfs een deel van de Dolomieten.

TIP

Slovenië is prima bereikbaar per trein. In Nederland pak je de nachttrein naar Rosenheim, waar je overstapt naar het startpunt van de reis in Villach, gelegen aan de Sloveense grens. Op de terugweg kan je de nachttrein nemen vanuit Bled, het eindpunt van de wandelreis.

Het meer van Bohinj

Het laatste deel van de huttentocht Slovenië is de kers op de taart; een etappe dwars door de Mostnica kloof naar het meer van Bohinj. De bergtoppen worden hier langzaam ingeruild voor sparrenwoud en zomerweides en zo daal je af naar de Mostnica waterval totdat je met je voeten aan het meer van Bohinj staat. Een verfrissende duik is verleidelijk in dit glasheldere meer. Bohinj is een stuk minder bekend dan Bled dat dankzij het iconische kerkje uitgroeide tot nationale trekpleister, maar daardoor ook minder toeristisch en toch minstens zo mooi. Een perfecte plek om bij te komen van de tocht door de Julische Alpen.

Nagenieten of voorproeven in de Soça vallei

Voor of na een huttentocht Slovenië kan je heel goed een bezoek brengen aan de Soça Vallei, eveneens gelegen in het Triglav National Park. De Soça rivier stroomt aan de westelijke en zuidelijke kant van de Julische Alpen en levert dankzij de smaragdgroene en turquoise kleur prachtige uitzichten op. Op de acht kilometer lange Soça Trail slalom je langs de rivier door een prachtig groen landschap tegen het decor van de Alpen. De wandelschoenen liever even laten staan? De Soça vallei heeft ontzettend veel te bieden aan outdoor activiteiten. Zo kan je er prachtige tochten maken in een kajak of raft.

wandelvakantie slovenie kano soca rivier 2

In de Soça Vallei kan je geweldige kajaktochten maken

Huttentocht Slovenië in een kleine groep

Een huttentocht Slovenië is als groepswandelreis te boeken bij Better Places. Bij deze reisorganisatie boek je wandelreizen in een kleine groep van maximaal 8 tot 12 deelnemers en onder persoonlijke begeleiding van een ervaren (berg)gids. Zo stap je onbezorgd in een avontuur en kan je op comfortabele wijze volop genieten van de mooie landschappen en de gezelligheid van een groep.

wandelvakantie slovenie alpenboerderij

Alpenboerderij tegen prachtig decor

De 10-daagse huttentocht Slovenië begint in de Soça vallei, waar je de eerste drie dagen prachtige rondwandelingen maakt en optioneel een kajaktocht kunt doen. Daarna trek je vijf dagen lang van hut naar hut door de Julische Alpen. Voordat je aan de terugreis begint kan je nog een bezoek brengen aan het meer van Bled. Tijdens de reis overnacht je in knusse berghutten en kleinschalige hotels en pensions. De laatste nacht verblijf je in een luxe accommodatie direct aan het meer van Bohinj.

Lees meer over de huttentocht Slovenië op de website van Better Places.

 

 

Deel dit artikel