De landgoederen bij Lochem: een wandelparadijs

Treed in de voetsporen van de adel en wandel door tuinen en over landgoederen in Landelyk Lochem. De gemeente Lochem ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’, telt verspreid over het gebied verschillende landgoederen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Grote, kleine, eeuwenoude en nog jonge landgoederen...

Allemaal geheel met hun eigen karakter en uitbundige natuurlijke aanleg. Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om een prachtige wandeling te maken, zeker als de rododendrons volop in bloei staan. We geven je graag wat inspiratie voor vijf mooie landgoedwandelingen in en om Lochem. Liever een andere wandeling of afstand? Bekijk dan het overzicht van wandelingen.

Pachtboerderij op Landgoed Verwolde

Landgoed Verwolde route

Vanaf de parkeerplaats bij Huis Verwolde kun je verschillende wandelingen volgen. Een mooie niet al te lange (5,5 km) wandeling is de Landgoed Verwolde Route. Je wandelt over lanen, door de bossen en het voor de Achterhoek zo typerende coulisselandschap. Verscholen tussen de bosschages liggen de pachtboerderijen met de voor het landgoed zo kenmerkende luiken. Op het landgoed staat ‘De Dikke Boom’, de oudste en met een omtrek van ruim 7 meter de dikste zomereik van Nederland. Ook leuk in combinatie met een bezoek aan Huis Verwolde.

wandelnieuws velhors jorrit van de kolk

Op Landgoed Velhorst kan je heerlijk wandelen © foto Jorrit van der Kolk

Berkelroute op Landgoed Velhorst

Op Landgoed Velhorst is het een levendigheid van belang. Op het landgoed wordt inclusief geboerd en het bevat enkele iconische landmarks, zoals het witte bruggetje over de Berkel, diverse boerderijen en het landhuis zelf natuurlijk. Het hele gebied inclusief het Kienveen is doorkruist met wandelpaden. Stippel je eigen route uit, combineer er een paar of kies voor de Berkelroute van Natuurmonumenten. Deze korte wandelroute (3,5 km) voert je langs de oude handelsrivier de Berkel en over het landgoed. Een extra lusje over het Kienveen of naar het Staringkoepeltje is eenvoudig gemaakt.

wandelnieuws ampsen jorrit van de kolk

Kudde moeflons op Landgoed Ampsen © foto Jorrit van der Kolk

Landgoed Ampsen

Rondje Exel is een stevige wandeling van ruim 17 km over de landgoederen Ampsen, Verwolde en het Kranengoor. Je wandelt door bossen, langs heidevelden en het door het agrarische buitengebied. Heb je geluk dan kom je de kudde moeflons op Ampsen misschien wel tegen. Deze wandeling is ook bij uitstek geschikt om een kannetje koffie en wat eten mee te brengen. Veel horeca zul je niet tegenkomen onderweg. In Exel kun je 100 meter van de route afwijken en plaatsnemen op het terras bij Lu Lin. En anders zijn er onderweg picknickplaatsen genoeg, waar je volop van het groen en de rust kunt genieten.

wandelnieuws almen

Bij Almen stroomt de Berkel gemoedelijk door het landschap

Landgoed Ehzerwold

Op een steenworp afstand van Almen, omgeven door een prachtig landgoed, ligt Hotel Landgoed Ehzerwold. Even verderop stroomt de oude handelsrivier De Berkel gemoedelijk door het landschap. Vanuit Ehzerwold leidt de wandeling ‘Rondje Ehzer’ je langs de Berkel en de bijzondere bomengroep Sassenfras. De wandeling is een kleine 4 km lang, maar vanaf de Spitholterbrug uitstekend te combineren met de wandeling Rondje Almen (5 km). Je volgt de Berkel nog wat langer en wandelt door het centrum van Almen. Ook leuk is een kort bezoek aan Museum STAAL. Onderweg is het fijn koffie drinken of lunchen op Esthers Terras bij Domein Groot Besselink of in de theetuin van Landhotel De Hoofdige Boer.

Graafschapspad

Voor liefhebbers van lange afstandswandelingen, die de Achterhoek willen ontdekken, is het Graafschapspad een fantastische wandeling. Het 125 km lange pad voert door het afwisselende Achterhoekse landschap. Van zompige uiterwaarden tot fraaie landgoederen, slaperige buurtschappen en levendige historische stadjes. Je komt het allemaal tegen. Onderweg zijn er volop leuke B&B en hotelletjes om te overnachten. Begin je wandeling bijvoorbeeld in Zutphen en wandel via de landgoederen De Voorst, De Velhorst, Ehzerwold en Ampsen naar Landstad Lochem.

logo landelyk lochem

Deel dit artikel