Wandelaars van het Pronkjewailpad doen de Menkemaborg aan...

Het Pronkjewailpad blijft zich vernieuwen en daarom is dit jaar van april tot en met oktober een nieuwe Noordroute geopend. Er ligt al zo'n 1000 km wandelroute in vier windrichtingen door Groningen en daar komt nog eens 250 km bij...

Het Pronkjewailpad staat volledig in het teken van gastvrijheid. Daarnaast staat ook elk jaar een typisch Gronings thema centraal op deze unieke ontdekkingstocht. Wandelaars gaan elk jaar op zoek naar zogenaamde 'pronkjewails': uitingen van gastvrijheid. Denk bijvoorbeeld aan het meegeven van een leuke herinnering, proeven van een lokale lekkernij, bekijken van een expositie of het bezichtigen van een molen. Zo leer je landschap, cultuur, erfgoed én de inwoners van Groningen op een onvergetelijke manier kennen.

wandelnieuws stempelpost 1 niko

Stempelen onderweg... © foto Niko Fokkelman

Ontdek bestaande en voormalig borgen en kastelen

Groningen heeft veel te bieden en te ontdekken. Bijvoorbeeld kom je overal in Groningen kerken en molens tegen. Zo was een centraal thema eerder al oude Groninger Kerken en kon je bij 50 kerken een kwartetkaart (met afbeelding van de betreffende kerk) afhalen. Of gingen wandelaars op zoek naar de ziel van de Groninger molen en konden speciale molenstempels verzameld worden. Komend jaar staan de Groninger borgen centraal en kun je bij alle 16 bestaande Groninger Borgen een speciale sticker afhalen die je op de stempelkaart kunt plakken. Wandelaars die de hele route hebben voltooid en alle stickers hebben verzameld, worden uitgenodigd voor de jaarlijkse huldiging in november, de Camino Groningen. Daar wordt nog een bijzondere 'Borg-verrassing' overhandigd. 

wandelnieuws kaart etappe van de maand april 2023

Etappe van de maand voor instappers

De hele route van 250 km is misschien niet haalbaar voor iedere wandelaar. Lijkt het je leuk om kennis te maken met het Pronkjewailpad, dan kun je er ook voor kiezen om (eerst) deel te nemen aan de 'Etappe van de Maand'. Elke eerste zaterdag van de maand wordt zo'n etappe geopend. De lengte is ongeveer 20 km en je krijgt een mooi voorproefje van wat je te wachten kan staan. Als je wilt kun je je later inschrijven voor de hele route die je in één of twee jaar kunt voltooien.

Word ook verliefd op Groningen en schrijf je nu in

Wandelaars uit heel Nederland worden via het Pronkjewailpad verliefd op Groningen. Er is zoveel moois te ontdekken. Denk aan kerken, wierden, molens, landschappen, borgen en natuurlijk, gastvrijheid! Er blijkt voor iedere smaak wat wils. Ontdek het zelf en schrijf je nu in! Meer informatie is te vinden via Pronkjewailpad. De fysieke uitvouwbare stempelkaart voor de hele route is verkrijgbaar via diverse uitgiftepunten. De etappekaart voor een deel van de route kun je na inschrijving zelf printen en als stempelkaart gebruiken. 

Inschrijfformulier Pronkjewailpad 2023

Deel dit artikel