© foto Jurjen Drenth

Als je wandelt in het prachtige landschap van de gemeente Berg en Dal is het moeilijk om je een voorstelling te maken van het oorlogsgeweld dat hier heeft plaatsgevonden. Misschien heb je wel eens gehoord van operatie Market Garden...

Deze vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Bij Groesbeek kwamen bijna 8.000 para’s van de Amerikaanse 82nd Airborne Division neer. Zij hadden als taak de bruggen over het Maas-Waal kanaal en de Waal te veroveren, het hooggelegen gebied bij Groesbeek in te nemen en een verwachte Duitse tegenaanval vanuit het Reichswald af te slaan. In Groesbeek en het Rijk van Nijmegen vind je in de maand september verschillende activiteiten ter gelegenheid van 79 jaar Market Garden. Eén van die activiteiten die we extra bij je onder de aandacht willen brengen, is de 15e Euregio Vrijheidswandeling op zondag 17 september.

Euregio Vrijheidswandeling Groesbeek

Deze wandeltocht vindt dit jaar voor de 15e keer plaats. Er zijn verschillende afstanden voor alle soorten wandelaars: de recreant, de geoefende wandelaar, de jonge, de iets minder jonge, de wandelaar die het liefst alleen loopt, de wandelaar die in kleine of minder kleine groep loopt, het gezin en de nordic wandelaars. Je wandelt door de prachtige groene grensstreek Nederland-Duitsland en kunt gratis het Vrijheidsmuseum bezoeken. Dit museum laat op een eigentijdse manier voor jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten zien. Voor meer informatie over de Vrijheidswandeling kun je terecht op de website: www.wandeleninvrijheid.nl. In de nieuwsbrief van de Groesbeek Airborn Vrienden vind je meer activiteiten die in september plaatsvinden in en rondom het dorp Groesbeek.

wandelnieuws flyer bergendalWandelen met gids door Historisch Groesbeek

Wil je meer weten over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in het dorp Groesbeek? Sluit dan eens aan bij de wandeling met gids door Historisch Groesbeek. Een bevlogen gids wandelt met je langs de sporen van de oorlog. De gids vertelt je aan de hand van en gebouw, een oefenbom, een kapel, het station, een villa, het bommenbos of een monument over de verhalen van de Tweede Wereldoorlog. De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is iedere 2 weken in de even weken op maandag. Meer info vind je op de UITagenda op www.vvvbergendal.nl.

Historische escapetours bij het Vrolijke Bordje

Spellencafé het Vrolijke bordje heeft escapetours ontwikkeld met historische thema’s als “Het gezicht van de bevrijder” en “Gedropt in Groesbeek”. Je gaat op pad met een rugzak gevuld met instructies, voorzien van QR-codes met aanvullende filmpjes, historische informatie, mooie verhalen en interessante weetjes. Op de website van het Vrolijke Bordje vind je meer informatie over deze historische escapetours.

Waar vind ik deze en andere wandelingen?

Je vindt deze wandelingen op de website www.wandeleninbergendal.nl. Naast deze wandelingen vind je meer dan 60 andere wandelingen die je in de gemeente Berg en Dal kunt maken. Met reden is deze gemeente Wandelgemeente van het jaar 2020 geworden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wijngaardwandelingen? Deze kun je mooi combineren met de Nederlandse Wijnfeesten op zaterdag 23 en zondag 24 september in hét Wijndorp Groesbeek.

Meer informatie over het Wijndorp Groesbeek vind je op deze website. Een combinatie van lekker eten en drinken én wandelen vind je bij de Berg en Dalse Kroegjesroute. Bekijk de video hierboven en laat je verrassen door de mooie natuur van Berg en Dal. Trek je wandelschoenen maar aan want in Berg en Dal is voor iedereen wel een mooie route te vinden!

 

 

Deel dit artikel