Wilhelminaberg trap Zuid-Limburg Landgraaf
De trap bij de Wilhelminaberg telt 508 treden © foto Shutterstock

 De allerlangste trap van Nederland ligt in het Limburgse Strijthagerbeekdal, tegen de Wilhelminaberg. De trap heeft 508 treden en als je boven bent heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Het meest letterlijke hoogtepunt van Landgraaf is de Wilhelminaberg. De berg is tot ver buiten de gemeente te zien. De beboste hellingen van nu waren niet altijd zo groen. De Wilhelminaberg is namelijk ontstaan uit mijnsteen, afkomstig van de Staatsmijn Wilhelmina. 

Mijnsteen is een onvermijdelijk bijproduct van kolenwinning. Van 1906 tot 1969 werd het 63 jaar lang, dag en nacht uitgestort via lange transportbanden. Hierdoor werd de berg groter en groter. De Wilhelminaberg is dus een kunstmatige berg en nu een stille getuige van de inmiddels verdwenen mijnindustrie. 

Na de mijnsluitingen is voor de berg naar een recreatieve invulling gezocht en die is ook gevonden: bovenop de vind je de grootste indoor skipiste ter wereld en daarnaast ligt de langste openluchttrap van ons land. Dagelijks wordt door honderden mensen de 508 treden naar de top te voet afgelegd. Vanaf 225 meter boven NAP heb je bij aankomst op de top een geweldig uitzicht over een groot deel van de Euregio. 

Een andere indrukwekkende trap ligt overigens vlak bij de Wilhelminaberg, namelijk bij de Curfsgroeve. Dit is een hoge metalen trap, die daar is geplaatst tegen een steile helling die te modderig werd om te bewandelen. Voor beide trappen geldt: als je er plots voorstaat, weet je even niet wat je ziet…

Meer informatie en nog vele andere mooie wandelingen vind je op de website van Visit Zuid-Limburg

 

Deel dit artikel