Herfst Wandelweken Berg en Dal met prachtige herfstkleuren © foto David Brand

De herfst is een kleurrijk seizoen. Er is zoveel te zien en beleven in de natuur. En wanneer je dat te voet doet, zie en ervaar je nog meer. Deze herfst is niet alleen rijk aan kleur maar ook nog eens rijk aan allerlei soorten paddenstoelen.

In de bossen van de gemeente Berg en Dal kom je allerlei soorten paddenstoelen tegen. Bijvoorbeeld bij deze wandelroute in de bossen van Historisch Landgoed Nederrijk.

Historisch Landgoed Nederrijk

Op Landgoed Nederrijk vind je een prachtige wandelroute van ongeveer 10 kilometer lang. Je wandelt door een heuvelachtig gebied waarbij de overgangen van hoog naar laag goed zichtbaar zijn. Onderweg heb je zicht op bossen en glooiende akkers en weilanden. Het landgoed heeft een eeuwenoude geschiedenis. Bij de Holdeurn hadden de Romeinen bijvoorbeeld één van hun grootste ovencomplexen met zeker negen ovens. De steenfabriek daar fabriceerde bakstenen, tegels en dakpannen en ook potten en olielampjes. Ook wandel je langs een luchtwachttoren van 13 meter hoog. Deze werd in 1954 gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Hier vandaan zochten vrijwilligers het luchtruim van Nederland af naar Russische vliegtuigen. Het bijzondere aan deze route is dat je de geschiedenis kan beleven door middel van verschillende audiofragmenten.

Heerlijk wandelen in Historisch Landgoed Nederrijk © foto David Brand

Grote diversiteit aan paddenstoelen

Je hoeft niet je best te doen om bijzondere paddenstoelen te zien. Door het vochtige herfstweer zijn namelijk overal paddenstoelen uit de grond tevoorschijn gekomen. Paddenstoelen heb je in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Het is natuurlijk leuk om te weten welke paddenstoel je ziet. Wil je daar meer informatie over? Met de app Obsidentify kan je makkelijk soorten opzoeken en determineren. Het enige wat je hoeft te doen is een foto te maken van de paddenstoel met de app of je eerder gemaakte foto erin te uploaden. Vergeet niet om ook de onderkant van de hoed van de paddenstoel goed te bekijken. Dit kan bepalend zijn om de soort te kunnen determineren. Met het speuren naar paddenstoelen wordt je wandeling nóg leuker!

wandelnieuws paddenstoel david brand

Paddelstoelen zijn op dit moment gemakkelijk te vinden © foto David Brand

Informatiebend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

De wandelroute Historisch Landgoed Nederrijk vind je op www.wandeleninbergendal.nl en in de gratis Izi Travel App. In onderstaande video kun je alvast genieten van de kleurrijke herfst in Berg en Dal. Kijk voor alle wandelingen in de gemeente Berg en Dal op www.wandeleninbergendal.nl. Andere informatie over de musea, fietsroutes en andere activiteiten zoals de UITagenda vind je op www.vvvbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan en geniet van de Herfst Wandelweken in Berg en Dal!

Deel dit artikel