Skywalk van de Harzturm © foto Harzturm GmbH

Met de net geopende Harzturm heeft Torfhaus in de Harz er een attractie van formaat bijgekregen. De imposante uitkijktoren torent 65 meter de lucht in en is daarmee de hoogste uitkijktoren die gemaakt is van hout en staal in Duitsland.

De constructie imiteert een gedraaide boomstam. Naar boven kun je met de trap of lift. Vanaf het uitkijkplatform heb je een geweldig uitzicht in alle windstreken over het Nationalpark Harz tot aan de Brocken. Durfals kunnen zich op de glazen skywalk wagen die over de rand van de toren uitsteekt. Voel je zo vrij als een vogel hoog in de lucht. Voor de kids is de weg naar beneden waarschijnlijk het echte hoogtepunt: ze kunnen in de 110 meter lange glijbaan van roestvrij staal omlaag zoeven. De Rasantia doet haar naam eer aan: je kunt een snelheid bereiken tot wel 25 kilometer per uur. Het glijavontuur wordt nog intensiever door geluids- en lichteffecten. Bij het plannen van de Harzturm is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor iedereen. Ook mensen met een bewegingsbeperking kunnen op het platform genieten van het uitzicht en de lift functioneert ook veilig in geval van noodsituaties, zoals brand.

wandelnieuws torfhausmoor in de herfst c markus tiemann

Het Torfhausmoor in de herfst © foto Markus Tiemann

Perfecte uitvalsbasis

Torfhaus ligt op een hoogte van 812 meter en is ooit gesticht door turfstekers die in het nabijgelegen hoogveen werkten. Tegenwoordig is het plaatsje het hoogstgelegen vakantieoord van Nedersaksen. Vanwege de gunstige ligging, het heerlijke uitzicht op de Brocken, met zijn 1141 meter de hoogste berg van Noord-Duitsland, en het uitgebreide netwerk van wandelpaden en loipes is het de ideale uitvalsbasis voor tochten door de wildernis van Nationalpark Harz. Dit unieke middelgebergte fascineert met hoogveen en heide, klaterende beekjes, grillige rotsformaties en uitgestrekte bossen. Maar liefst 97% van het nationale park is bos!

wandelnieuws wandelaars in de harz c markus tiemann 2000

Wandelaars in de Harz © foto Markus Tiemann

Wandelparadijs Harz

Vanuit Torfhaus kun je heerlijk wandelen door de prachtige natuur van Nationalpark Harz. De 4,5 kilometer lange wandeling rondom het Große Torfhausmoor gaat over vlonderpaden door het hoogveen. Hier groeien geen bomen en heb je een weids uitzicht tot aan de Brocken. In deze biotoop vind je vleesetende planten, zoals zonnedauw, en andere zeldzame flora en fauna. De Teufelsstieg begint in Bad Harzburg. Via de rotsformatie Ettersklippe kom je langs het Molkenhaus, een uitspanning in het bos. Langs de rivier de Ecker voert de wandelroute naar een stuwmeer: de Eckerstausee. Via verschillende markante rotsformaties wandel je naar de Brocken, waar je wordt beloond met een geweldig vergezicht. Voor de terugtocht naar Torfhaus kun je de Goetheweg nemen. Wandel in de voetsporen van de beroemde Duitse dichter die gefascineerd was door de ruige natuur van de Harz.

Meer informatie vind je op de website van Nedersaksen

Deel dit artikel