Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iedere Amsterdammer heeft een verhaal. Alle verhalen samen vormen de geschiedenis van de stad Amsterdam. Het is mogelijk om in elk stadsdeel een wandeling te maken om de geschiedenis beter te leren kennen.

De wandeling in Noord begint en eindigt bij de pont aan de Buiksloterweg. Onderweg maakt de wandelaar kennis met bijzondere plekken en soms hele persoonlijke verhalen. Er is een korte wandelroute, en een langere, waarbij ook het NDSM-terrein verkend wordt. Enkele hoogtepunten:

Asterdorp

Als je vroeger zei dat je uit Asterdorp kwam, hadden mensen meteen een oordeel klaar. De wijk was namelijk een zogenaamde woonschool waar ‘a-socialen’ onder toezicht leerden hoe zij netjes moesten wonen. Om de wijk stond een grote muur. De woonschool was niet erg succesvol en is eind jaren ’30 opgeheven. In de oorlog woonden er eerst Rotterdammers die hun huis kwijt waren na het bombardement van de stad. Later werd het door de Duitsers aangewezen als joods getto. Veel Joden werden vanuit hier naar de vernietigingskampen gebracht. De meesten zijn er vermoord. Alleen het poortgebouw aan de Asterdwarsweg 10 is nog over, de rest van de wijk is afgebroken.

Fokkerfabriek

Anthony Fokker was de zoon van een koffieplanter en werd geboren in Nederlands-Indië. In de jaren ‘20 werd Fokker de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Ook in Amsterdam, op de Papaverweg 35 stond een fabriek. Hier werden rompen en vleugels gemaakt. In 1924 vloog een Fokker F.VII als eerste van Schiphol naar Batavia in Nederlands-Indië, het huidige Jakarta. De afstand van 15.000 kilometer werd met 19 tussenlandingen in 127 uur afgelegd. De stoomboten die van de Javakade vertrokken deden er wel een maand over.

Woonoord Atatürk

Vroeger was hier een woonoord voor Turkse gastarbeiders, vernoemd naar de stichter van Turkije: Kemal Atatürk. Het woonoord bestond uit 34 houten barakken. In elke barak sliepen 8 mannen. Al snel werd het woonoord een ontmoetingsplek voor Turken uit heel Amsterdam. Nu staat op deze plek een monument met in het Turks en Nederlands de tekst: ‘Vrede in huis, vrede in de wereld’.

Meer informatie is te vinden op een speciale site over alle plekken langs de route en de wandelingen door de andere stadsdelen.

Deel dit artikel