pelgrimeren Limburg
Uitzicht van St. Pietersberg op Maastricht © foto Shutterstock

Wie wil kennismaken met pelgrimeren kan - geheel coronaproof - op eigen houtje het heuvelachtige grensland ten zuiden van Maastricht ontdekken. Het betreft een dagwandeling van 14 km, die je langs heilige huisjes en duivelse grotten voert. En je kan een routebeschrijving en GPX-bestand gratis downloaden!

Net buiten Maastricht ligt een uiterst aantrekkelijk wandelgebied met de Sint Pietersberg en het rivierdal van de Jeker. De heerlijke bestemming als je even genoeg hebt van de hectiek van alledag. De wandeltocht leidt je langs de mooiste plekken in de regio en biedt daarnaast ook voeding voor de ziel. Kleine heiligdommen die je tijdens de wandeling passeert, zoals onder andere de Lourdesgrot en Heilig Grafkapel, nodigen je uit tot verstilling en reflectie. Zo wordt wandelen langzaamaan pelgrimeren.

‘Pelgimswandeling Maastricht’ is een heuvelachtige rondwandeling tussen het centrum van Maastricht en het Belgische dorp Kanne. De wandelroute is 14 kilometer lang en kan eventueel nog worden ingekort tot 12 kilometer. Je kunt het best de hele dag uittrekken voor deze wandeling. Onder normale omstandigheden zijn er onderweg voldoende pleisterplaatsen, maar nu in coronatijd is het verstandig een natje en een droogje mee te nemen van huis.

Een groot gedeelte van de route voert je over en langs de Sint Pietersberg. Een markant punt op de berg is het start- en/of eindpunt van het Pieterpad, het bekendste lange-afstand-wandelpad, dat loopt tussen Maastricht en Pieterburen. Het uitzicht vanaf de Sint Pietersberg op Maastricht is de moeite van het beklimmen ten zeerste waard.

Op de website van Pelgrim in Limburg kan je de routebeschrijving en het GPX-bestand gratis downloaden.

Deel dit artikel