wandelnieuws groesbeek
Bossen rondom Groesbeek © foto David Brand

Het dorp Groesbeek speelde een cruciale rol in de bevrijding van Nederland tijdens Operation Market Garden in 1944. In dit laatste oorlogsjaar werd hier zwaar gevochten door de geallieerden en de bezetter. Kijk niet raar op als je tijdens deze wandeling, vooral in het bos, oud roest aantreft.

Tien tegen één dat het jerrycans, munitiekistjes of mortierhouders zijn die hier in de oorlog zijn achtergelaten. De Groesbeekse bossen zaten voor de geallieerde aanval van 8 februari 1945 bomvol militairen.

Deze wandelroute van 6 kilometer start en eindigt bij het Vrijheidsmuseum. Dit museum is in 2019 grondig verbouwd. In de vaste expositie beleef je het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. Daarnaast zijn er ieder jaar één of meer tijdelijke exposities.

wandelnieuws bergendal heuvelsOmgeving van de Zevenheuvelenweg

Tijdens de wandeling kom je langs de Canadese Erebegraafplaats. Dit is de grootste begraafplaats van het Britse Gemene Best in ons land. Hier liggen 2.617 gesneuvelde militairen begraven, voor het overgrote deel Canadezen. Dit is echt zo’n plek waar je de wandelrugzak even afneemt, gaat zitten en stil wordt… Jaarlijks komen veel bezoekers de herdenking op 4 mei bijwonen omdat deze plek zo indrukwekkend is. Verderop tijdens je wandeling heb je vanaf het uitkijkpunt op de Galgenberg bij helder weer goed zicht op Duitsland. Je ziet dan de kerktoren van Kranenburg en de donkere rand van het Reichswald. Op een aantal plekken langs de route vind je markeringen van de Liberation Route. Hier kun je luisteren naar de verhalen over verschillende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.  Kijk voor alle luisterplekken in de buurt van Groesbeek op www.liberationroute.com.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020bend wandelgemeente van het jaar rgb

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van nog meer routes die je terugbrengen in de tijd? Wandel dan eens de Herinneringsroute vanaf de Thornsche Molen naar Zyfflich. Deze grensoverschrijdende route door de Ooijpolder brengt je 75 jaar terug in de tijd. Je wandelt langs 14 panelen met informatie over de Tweede Wereldoorlog. De rondwandeling is 6 kilometer lang en je hebt tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op de stuwwal bij Beek-Ubbergen.

Meer wandelinspiratie en – informatie vind je op de website van Visit Nijmegen. 

 

 

Deel dit artikel