Paltserwoud in Rijnland Palts
Het prachtige Paltserwoud © foto Dominik Ketz

Onze aarde schijnt steeds helderder in de ruimte, dankzij de constant groeiende verlichting in steden en gemeenschappen. Omgekeerd is het vanaf de aarde vaak moeilijk om sterren te zien omdat het simpelweg niet donker genoeg wordt. Er zijn inmiddels allerlei initiatieven om de lichtvervuiling tegen te gaan.

Een mooi bijvoorbeeld hievan is het Sterrenpark Paltserwoud. De huidige coronasituatie laat een persoonlijk bezoek nog niet toe, maar wij willen je alvast graag inspireren voor je volgende bezoek aan Rijnland-Palts. Want dromen van je volgende vakantie in Rijnland Palts mag immers altijd...

Vanuit een satellietperspectief gezien is het Paltser Woud ’s nachts een groot, donker gebied, midden tussen de helder glanzende steden en kruispunten van Rijnland-Palts. Als je omhoog kijkt op een open plek tussen de bomen kun je genieten van het enorme bladerdak van sterren en er de Melkweg ontdekken. Onze voorouders deden dat eeuwenlang; ze gebruikten de hemellichamen o.a. ook voor navigatie. Tegenwoordig is een onbelemmerde uitzicht op de sterren vaker uitzondering dan regel. Door de lichtvervuiling is boven onze steden de hemel tot 1500 keer lichter dan de natuurlijke nachtelijke hemel, zodat er vaak maar een paar sterren te zien zijn. Het Paltser Woud is nog grotendeels vrij van lichtvervuiling en dat moet vooral zo blijven.

wandelnieuws pfalzerweinsteig dominikketzWandelen overdag is in het Paltser Woud uitstekend te combineren met sterrenkijken 's nachts © foto Dominik Ketz

Het biosfeerreservaat Paltser Woud wordt gekenmerkt door grootschalige bosgebieden met beekjes, keienhopen en verschillende open, grotendeels ongerepte landschappen met weilanden, heggen, akkerbomen en boomgaarden. In dit beschermde gebied leven talloze schuwe dieren en zeer gespecialiseerde soorten planten en schimmels. En dus - met een beetje geluk - heb je de mogelijkheid om vuursalamanders, beekprik, zeldzame libellen of een van de talrijke vleermuissoorten te zien en te kunnen observeren.

Je kan er ook actief de schoonheid van het Paltser Woud beleven. Een netwerk van goed ontwikkelde wandelpaden leidt langs oude kastelen en machtige, zandstenen kliffen. Tussen de kasteelruïne Guttenberg op de grens met Frankrijk in het zuiden en de Donnersberg in het noorden kun je op dertien trekkingplekken kamperen. Ze kunnen ook gecombineerd worden in een meerdaagse wandeling. Of je kan je  klimvaardigheid testen op torenhoge rotsmassieven, gemaakt van rode zandsteen in voormalige steengroeven.

Ongerept nachtlandschap

Een sterrenpark is een gebied met een vrijwel ongerept nachtlandschap en dito sterrenhemel. Gebieden van het Paltser Woud voldoen aan deze voorwaarden, zo blijkt uit metingen van de hemelhelderheid door de Technische Universiteit van Kaiserslautern. In de districten Bad Dürkheim, Südwestpfalz, Südliche Weinstrasse en Kaiserslautern wil het 'Projekt Sternenpark Pfälzerwald' mensen warm maken voor de bescherming van de natuurlijke nacht. Het project laat zien hoe je een vermindering van lichtvervuiling kan combineren met energiebesparing, zodat op meer plaatsen een prachtig uitzicht op de sterrenhemel verwezenlijkt kan worden.

wandelnieuws melkweg shutterstockOnbelemmerd sterrenkijken in Sternenpark Pfälzerwald © foto Shutterstock

Leuke plekken om sterren te kijken

Een speciale kaart geeft de beste plaatsen in het Paltser Woud aan om hemellichamen te observeren. Criteria zoals bijzonder weinig lichtvervuiling, weinig of geen obstructie door bomen of gebouwen en een gemakkelijke bereikbaarheid met de auto of een comfortabele wandeling moeten de locaties aantrekkelijk maken. Tevens is er een eenvoudige infrastructuur, met in de nabijheid eenvoudige horeca en toiletten. Borden informeren bezoekers over het project en over sterrenkijken in het algemeen.

Kijk en reik naar de sterren! In Sterrenpark Paltserwoud kan je dit - hopelijk binnenkort – doen tijdens je volgende vakantie in Rijnland Palts. En je kan er vandaag alvast over dromen…

Actuele informatie over toelatingseisen en andere voorschriften i.v.m. Covid-19 vind je op de Nederlandstalige website van Rijnland Palts.

 

Deel dit artikel