Huize Frankendael © foto Shutterstock
Huize Frankendael © foto Shutterstock

In ons land gaan natuur en cultuur in vele gevallen hand in hand. En dat is logisch, want oerbossen hebben we niet meer en cultuurlandschap des te meer. Op Open Monumenten Dag 2019 kun je die cultuurnatuur ontdekken, bijvoorbeeld in- en om onze hoofdstad, met de Groene Route van Open Monumenten Dag op 14 en 15 september 2019.

De wandeltocht (of eventueel fietstocht) van 19 kilometer loopt van Amsterdam-Noord, via Oost en Zuid naar de Tuinen van West. Onderweg kun je het hele weekend genieten van vijf culturele groene oases:

  • Tuinpark Buitenzorg, met o.a. rondleidingen over beplanting en geschiedenis. Tevens muziektheater (alleen zondag de 15e)
  • Huize Frankendael, met rondleidingen door de buitenplaats (alleen zondag de 15e)
  • Binnentuin Samenwerking, met vrije inloop in panden, binnentuinen en volkstuinen (zaterdag en zondag)
  • Natuurtuin Slatuinen, met rondleidingen en tevens een tentoonstelling van historische foto's van de buurt (zaterdag en zondag)
  • De Tuinen van Westerpark, met een wandeling langs huisjes die monumentaal en historisch gezien zeer bijzonder zijn (zaterdag en zondag)

Ook in andere natuuroases in- en om Amsterdam kun je de Open Monumenten Dag beleven. Een aantal forten zijn geopend, zoals Fort bij Abcoude en Fort bij Waver-Amstel. Op beide locaties van de Stelling van Amsterdam neemt een gids je mee op ontdekkingstocht. De kundige gids neemt je mee in de geschiedenis, maar vertelt ook van alles over de natuur, o.a. over bomen, vleermuizen en ijsvogels.

In de Botanische Tuin Zuidas (de voormalige VU-hortus) zijn het hele weekend rondleidingen en op zondag is er tevens een plantenmarkt. Je vindt er niet alleen de grootste cactusverzameling van Nederland, maar ook een miniatuur penjingtuin en een flinke bonsaicollectie. Maar je kunt natuurlijk ook lekker luieren op de zitjes en intussen genieten van de bijzondere bloemen en planten die je er ziet.

Meer informatie over Open Monumentendag 2019 in Amsterdam vind je op de website van IVN.

Deel dit artikel