Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De provincie Groningen trekt ruim een half milljoen euro subsidie uit voor het ontwikkelen van 27 fietsroutes, 8 wandelroutes en 5 vaarroutes door de hele provincie. In elke route staat een typisch Gronings cultureel of landschappelijk thema centraal.

Zo kunnen de culturele en landschappelijke 'pronkjewailtjes' van de provincie Groningen worden beleefd.  De themaroutes zijn bedoeld voor fietsers, wandelaars en vaarrecreanten. Bij elke route staat een typisch Gronings thema centraal en zijn Groningse ondernemers betrokken. De volgende projecten krijgen een financiële bijdrage van de provincie:

Interactieve toeristische themaroutes Waddenland: een netwerk van wandel-, fiets- en vaarroutes door het Waddengebied, met telkens een ander thema, zoals de Kerstvloed van 1717 of de monniken van het Aduarder klooster.

Tichelpad: een pad tussen Groningen en Termunterzijl, gebaseerd op de vroegere tochten van Duitse trekarbeiders die naar Noord-Nederland kwamen voor seizoenswerk.

Trekvaartroute Boterdiep: een fiets- en vaarroute tussen Uithuizen en Warffum, waar vroeger trekschuiten voeren.

De Ploeg e-bikeroutes: een netwerk van wandel- en fietsroutes door de hele provincie, langs bijzondere plekken die te maken hebben met kunstenaarscollectief De Ploeg.

Waddenfoodroutes: verschillende wandel- en fietsroutes door het Waddengebied, waarbij lokale gerechten en gastronomie centraal staan.

Tasmanroutes: meerdere vaarroutes door de hele provincie, die de maritieme geschiedenis van Groningen laten zien. De route is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit Lutjegast.

Welkom op de wierde: twee fietroutes langs wierdendorpen in onze provincie, waarbij de ene route Landgoed Verhildersum in Leens als startpunt heeft en de andere Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum.

Gedeputeerde Patrick Brouns licht toe: "Veertig nieuwe routes - elk met een eigen insteek - die bezoekers uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan langs de mooiste plekjes van onze provincie. Hier willen wij graag aan bijdragen. Dat doen we niet alleen. Bij elkaar opgeteld zijn bijna 150 toeristische ondernemers betrokken bij de ontwikkeling van deze routes. We verwachten dat nog meer ondernemers gaan deelnemen. Bijvoorbeeld door arrangementen en producten te gaan ontwikkelen die aansluiten bij de routes. Zo worden de toeristische themaroutes prachtige belevenissen." 

Het merendeel van de toeristische themaroutes wordt eind 2020 opgeleverd, maar de eerste routes zijn al aan het begin van de zomer van 2019 te gebruiken.

Deel dit artikel