Kleurrijke bossen rond Berg en Dal © foto David Brand

De herfst is een kleurrijk seizoen. Er is zoveel te zien en beleven in de natuur. En wanneer je dat te voet doet, zie en ervaar je nog meer. In de gemeente Berg en Dal kun je eindeloos wandelen.

Waar heb jij zin in deze herfst? Wandelen in Museumpark Orientalis of Rondom het Vrijheidsmuseum of misschien één van de achttien Berg en Dalse Dorpsommetjes… Kies maar!

Wandelgemeente van het Jaar

Wist je dat Berg en Dal in 2020 Wandelgemeente van het jaar was? In Berg en Dal zijn we trots op ons mooie landschap en daarom delen we een paar wandeltips met je.

TIP 1: Wandelen in Museumpark Orientalis

In dit prachtige groene Museumpark kun je wandelingen maken over verschillende Beleefpaden. Bijvoorbeeld het Romeins Filosofenpad. Net als wij dachten de Romeinen na over grote levensvragen. Hoe is de wereld ontstaan? Is er leven na de dood? In Museumpark Orientalis kom je onderweg verschillende van zulke vragen tegen langs het pad. Onder de vragen staan steeds de antwoorden die verschillende Romeinse filosofen daarop gaven. Bekijk tijdens je wandeling ook zeker de Romeinse stadstraat. Hier beleef je de veelkleurigheid van het dagelijks leven in de Romeinse tijd. En wist je dat er over het museumterrein ook een stuk echt Romeins aquaduct loopt? Het Museumpark Orientalis is open in de herfstvakantie en tijdens het Feest van Licht van 16 december tot en met 7 januari. Op de website van het Museumpark vind je alle informatie.

TIP 2: Bezoek aan- en wandeling Rondom het Vrijheidsmuseum

Van ver zie je dit opvallende museum al liggen in de heuvels van Groesbeek. Het heeft de vorm van een enorme parachute. Deze staat symbool voor de parachutisten die de regio in 1944 bevrijdden. Voor deze iconische blikvanger ontving het Vrijheidsmuseum in 2022 een internationale architectuurprijs. Vanaf het museum start een mooie en interessante wandelroute van 6 kilometer. Je wandelt door het gebied waar vele parachutisten zijn geland. Op een aantal plekken langs de route vind je markeringen van de Liberation Route. Beluister hier de verhalen over verschillende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Onderweg heb je bij helder weer zicht op Duitsland. Je kunt je wandeling ook combineren met een bezoek aan de Canadese Erebegraafplaats. Dit is de grootste Canadese begraafplaats van Nederland. De wandelroute vind je op www.wandeleninbergendal.nl.

TIP 3: Ieder dorp een Dorpsommetje

Hoe leer je een dorp en de omgeving van het dorp goed kennen? Door inwoners zelf een ommetje te laten maken! Veel inwoners van de gemeente Berg en Dal deelden hun mooiste plekjes en kennis van de omgeving in de achttien Dorpsommetjes die er nu zijn. De ommetjes zijn mooi verspreid van Ubbergen tot Millingen en van Ooij tot de Horst. De wandelroutes zijn ongeveer 3 tot maximaal 17 kilometer. Ze starten vanuit het dorp en zijn verbonden met de natuur. Als je de Dorpsommetjes de Vier Perken en De Ploeg vanuit Heilig Landstichting wandelt, dan raden we je aan om ook het indrukwekkende Begraafpark daar te bezoeken. Je vindt de Dorpsommetjes op de website www.wandeleninbergendal.nl. Ze zijn ook af te halen bij de VVV in Groesbeek. 

wandelnieuws begraafpark heilig landstichting david brand

Hemelvaartkoepel Begraafpark Heilig Landstichting © foto David Brand

Informatie over Berg en Dalbend wandelgemeente van het jaar rgb

In de video hieronder kun je alvast genieten van de kleurrijke herfst in Berg en Dal. Kijk voor alle wandelingen op www.wandeleninbergendal.nl. Andere informatie over de musea, fietsroutes en andere activiteiten zoals de UITagenda vind je op www.vvvbergendal.nl. Trek je wandelschoenen maar aan en geniet van de Herfst Wandelweken in Berg en Dal!

 

Deel dit artikel