Belchen Westweg Zwarte Woud
Uitzicht vanaf de Belchen © foto Spiegelhalter/Schwarzwald Tourismus

Rijk aan ongerepte natuur zijn alle dertien Top Trails of Germany. Op sommige wandelroutes kun je helemaal opgaan in de natuur. Zo ook op de Westweg. De 285 km lange wandelroute loopt dwars door de hellingbossen en glooiende weilanden van het Zwarte Woud.

Wandelaars kunnen kiezen uit een westelijke en oostelijke variant. Zeker ook in de herfst is dit middelgebergte paradijselijk. Geniet van de adembenemende uitzichten over de goudgekleurde berghellingen, bijvoorbeeld vanaf de Belchen.

Hoogtepunten zijn hoogste punten

De hoogtepunten op de Westweg zijn letterlijk de hoogste punten van het Zwarte Woud. Op de westelijke variant liggen de hoogste toppen, zoals de 1.493 m hoge Feldberg en de ook in de herfst bijzonder sfeervolle Schliffkopf met het hoogveen op de kale top. Van alle bergen in het Zwarte Woud is de 1.414 m hoge Belchen de ruigste. Een steil en stenig bergpad voert door de uitgestrekte wouden naar de top. Tussendoor telkens weer vergezichten over het Münstertal. Op de top staat het Belchenhaus, al meer dan 100 jaar het hoogstgelegen restaurant van Baden-Württemberg.

Boven aangekomen snap je waarom de Belchen door velen ook wel de mooiste berg van het Zwarte Woud wordt genoemd. Wat een uitzicht! Nevelflarden in het dal, een goudgeel bladerdak en in de verte het silhouet van de met sneeuw bedekte Alpen. Bergafwaarts voert de route over beboste berghellingen met lijsterbessenbomen. Het pad gaat steeds steiler bergafwaarts. Bij de rotsachtige steile helling Hohen Kelch wordt het dan echt uitdagend. Een paar leuningen zijn handig voor het overbruggen van de lastigste plekken. In het dal van het Kleine en Große Wiesental liggen idyllische dorpen en de enorme boerderijen die zo typisch zijn voor de streek.

wandelnieuws westweg schliffkopf schwarzwald tourismus

De Schliffkopf in het Zwarte Woud © foto Schwarzwald Tourismus

Kort en bondig

  • Lengte: 285 km
  • Aantal etappes: de oostelijke variant: 12; de westelijke variant 13
  • Van Pforzheim naar Basel
  • De Westweg doorkruist het Nationaalpark Schwarzwald en het Biosfeergebied Schwarzwald.

Meer informatie en GPX-tracks van de Westweg en andere Top Trails of Germany

 

wandelnieuws westweg belchen alpenblik spiegelhalter schwarzwald tourismus

Fraai uitzicht op de Alpen vanaf de Belchen © foto Spiegelhalter/Schwarzwald Tourismus

Deel dit artikel