forten Utrecht Waterliniepad
© foto Fort Vechten

Sinds vorig weekend is het seizoen van de forten, vestingen en bunkers van alle Nederlandse waterlinies weer van start gegaan. Nu Nederland langzamerhand weer geopend wordt blijven ook de forten niet achter.

Deze locaties zijn zeer geschikte plekken om veilig te kunnen recreëren en te genieten van de geschiedenis. Ga op bunkerexpeditie, boek een rondleiding of pak een lekker terrasje. Ook de fortenmusea mogen weer open. Je kan het volledige programma vinden op de website van Forten, beleef het zelf.

Nederland telt in totaal 10 waterlinies. Dit zijn verdedigingslinies, bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan, de zeer bekende Stelling van Amsterdam, is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed en viert dit jaar alweer haar 25-jarig jubileum. Overigens is de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de status van Werelderfgoed, als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam.

wandelnieuws terras lacapponiere gorinchem

Je kunt het linielandschap wandelend ontdekken met het Waterliniepad. Dit is een bijzonder Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van 350 km lang, langs de twee voormalige verdedigingslinies. Maar ook een korte wandeling langs forten behoort tot de mogelijkheden. Probeer dan bijvoorbeeld de NS -wandeling Bunnik-Bithoven. Over het jaagpad langs de Kromme Rijn wandel je langs weilanden, forten en bunkers van de Hollandse Waterlinie.

Alle informatie is te vinden op de website Forten, beleef het zelf.

Deel dit artikel