- Nieuws -
Boswachter Lex Querelle heeft geen enkele twijfel; de warmste plek van Nederland was gisteren, op de dag dat alle warmterecords aan flarden gingen, in de Loonse en Drunense Duinen. In de ‘Brabantse Sahara’ werd het liefst 44 graden en op het zand was het zelfs 58 graden.
Normaal gesproken is de Loonse en Drunense Duinen een erg druk bezocht natuurgebied, maar gisteren was het er uitgestorven. De dieren en planten hebben het er ook moeilijk mee. ‘Sommige soorten weten zich gemakkelijk aan te passen door in rusttoestand te gaan, maar voor een aantal dieren en plantensoorten is de hitte echt een probleem. De natuur heeft het zwaar', aldus de boswachter.
Lex: 'Ook de heide, die al jarenlang te lijden heeft door een teveel aan stikstof, is gevoeliger voor extreme droogte en legt nu op veel plekken het loodje. In het kielzog gaat het dan vanzelfsprekend ook slecht met diersoorten die van de heide afhankelijk zijn. De heivlinder is bijvoorbeeld amper gezien dit jaar. Dit geldt overigens ook voor een aantal andere vlindersoorten. Maar er is ook nog iets positiefs te melden: Voor het stuifzand in het gebied sterven buntgrassen af en daardoor krijgt het zand meer ruimte om te stuiven”
En zo zie je maar weer: elk nadeel heeft zijn voordeel…
Bron: Natuurmonumenten