© foto Odenwald Tourismus GmbH
© foto Odenwald Tourismus GmbH

Als koning Winter zijn hielen heeft gelicht krijgen we weer zin om eropuit te trekken en naar buiten te gaan, de natuur in. Hét perfecte moment om de wandelschoenen aan te trekken en al wandelend op ontdekkingsreis te gaan.

Maar waarom maar één wandelroute doen, als er vlakbij nog meer zijn? Het Odenwald en de Bergstraße bieden maar liefst vier kwaliteitswandelroutes die zijn gecertificeerd door de Duitse Wandelbond en waarop men optimaal kan genieten van natuur en cultuur. De Alemannenweg, Burgensteig Bergstraße, Neckarsteig en Nibelungensteig ontsluiten elk met hun eigen zwaartepunten een van de afwisselendste en mooiste wandelgebieden van Duitsland. 

Alemannenweg

De Alemannenweg is een grote rondwandeling met een lengte van 144 kilometer, die in dagetappes van 19 tot 24 kilometer garant staat voor heerlijk wandelplezier. Naast schitterende landschappen dingen tal van cultuurhistorische bezienswaardigheden langs de route om de gunst van de wandelaar. De route begint en eindigt midden in de groene bergketen van het Odenwald bij slot Erbach en in de vakwerkstad Michelstadt, met zijn beroemde stadhuis. Geheimzinnige burchtruïnes, kastelen, bloeiende parken en tuinen vertellen elk hun verhaal. 

Burgensteig

Boven de Bergstraße verbindt de Burgensteig de Hessische jugendstil- en wetenschapsstad Darmstadt met de eerbiedwaardige residentiestad Heidelberg met zijn beroemde slot. Langs de route tussen de beide steden wachten betoverende uitzichten over de Rijnvlakte beneden, die de inspanning van de klim rijkelijk belonen. Met meer dan 30 burchten, kastelen en gewijde plaatsen is de route buitengewoon rijk aan historische bezienswaardigheden. Deels smalle en natuurlijke paden kruisen bruisende beken, weiden, diepe bossen en uitgestrekte wijngaarden, die het oog steeds weer nieuwe, inspirerende beelden bieden. 

Neckarsteig

Bij Heidelberg kunnen wandelaars zich meteen in het volgende wandelavontuur storten. Op de Neckarsteig legt men tot aan Bad Wimpfen 127 kilometer af, waarbij men een imposant natuur- en cultuurgebied doorkruist dat dichters al inspireerde. 'In uwe dalen is mij het hart ontwaakt', schreef de dichter Hölderlin ooit, waarmee hij de grondslag legde voor een mythe die tot de dag van vandaag stand houdt. Niet voor niets werd de Neckarsteig in 2018 door het Duitse Wandermagazin uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Duitsland!

Nibelungensteig

De Nibelungensteig tussen Zwingenberg en Freudenberg maakt het kwartet compleet. Hier, in de regio tussen Main en Bergstraße, wandelt men 130 kilometer lang over smalle paden met een sportief karakter door een landschap van diepe bossen en met sagen omgeven rotsformaties. Daartussen liggen her en der kleine dalen en idyllische dorpen met prachtige boerderijen en authentieke vakwerkgebouwen, waarna de route eindigt in het fraaie dal van de Main. 

Alle informatie over dit hoogstaande wandelkwartet vindt u op de website van Bergstrasse-Odenwald.

Deel dit artikel