© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Als je dagelijks wandelt tijdens je werkdag voorkom je in veel gevallen psychische overbelasting. Een onderzoek onder meer dan 1.100 respondenten geeft onder andere als uitkomst dat 50% van de werkenden wandelen het liefst als verplicht onderdeel wil van de werkdag.

Daarmee zou je veel gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld stress en burn-outklachten, kunnen voorkomen. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en netwerkorganisatie Zorg van de Zaak Netwerk sluiten daarom een meerjarige samenwerking af. Het doel hiervan is om het dagelijks wandelen binnen het bedrijfsleven op de agenda te zetten.

Paul Sanders, directeur-bestuurder KWBN: “Door samenwerking met Zorg van de Zaak Netwerk zijn we de eerste sportbond die structureel gaat samenwerken met het bedrijfsleven. Zo kunnen we vanuit een gezamenlijke en maatschappelijke ambitie bijdragen aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het lukt om wandelen dagelijks een vaste plek te geven.”

Zorg van de Zaak Netwerk liet onderzoeken hoe medewerkers van verschillende bedrijven denken over wandelen tijdens het werkdag. Door de onderzoeksresultaten roept Zorg van de Zaak Netwerk werkgevers op om wandelen tot een vast onderdeel van de werkdag te maken.

Een aantal onderzoeksresultaten:

  • 84% van de werkenden wandelt weleens op een werkdag;
  • 50% van de respondenten vindt dat wandelen een verplicht onderdeel van de werkdag zou moeten worden;
  • Bijna 75% van de ondervraagden wandelt wekelijks;
  • 25% maakt dagelijks een wandeling;
  • 60% van de werkenden geeft aan meer te zijn gaan wandelen door de coronacrisis;
  • 87% van alle ondervraagden is ervan overtuigd dat wandelen goed is voor de lichamelijke gezondheid;
  • 80% van alle ondervraagden is ervan overtuigd dat wandelen goed is voor het geestelijk welzijn;
  • 54% van de mensen die wandelen tijdens werk genieten van de buitenlucht en natuur, terwijl ze daarbij het hoofd leegmaken en ontspannen.

Bas Tomassen, directievoorzitter Zorg van de Zaak Netwerk: “Mensen die gezonder leven zijn in het algemeen tevredener met hun leven en ze functioneren ook beter. Reden genoeg om dat serieus en dit ook als werkgever te faciliteren. We zien in deze coronatijd dat sociale isolatie het leven van vrijwel iedereen heeft beinvloed. Werk en privé lopen voortdurend in elkaar over en dat leidt in veel gevallen tot stress. Wandelen in de buitenlucht heeft dan een zeer positief effect op de fysieke en mentale gesteldheid van de werkende mens. Slechts 30 minuten per dag is de beweegnorm. Het voorkomt stress en burn-out klachten en het is ook herstelbevorderend na overbelasting. Samen met KWBN willen wij hier hoog op inzetten.”

Zorg van de Zaak Netwerk en KWBN introduceren per 23 november gezamelijk de ‘Wandelen Werkt’-app. Daarmee maak je in acht weken kennis met wandelen en ook hoe dit kan bijdragen aan een verbeterde fysieke en je mentale gesteldheid. De app biedt artikelen, opdrachten, podcasts en ook video’s.

Deel dit artikel