De burcht Olbrück © foto Dominik Ketz
De burcht Olbrück © foto Dominik Ketz

Een bezoek aan Rijnland-Palts is deze winter vanwege de huidige reisbeperkingen vanwege de coronapandemie niet meer mogelijk, maar dromen zijn toegestaan! Wij willen u inspireren en geven je enkele suggesties voor je volgende bezoek aan Rijnland-Palts. En hopelijk kan je ze binnenkort weer persoonlijk in Rijnland-Palts beleven. Als de maatregelen het toestaan ben je er dan weer van harte welkom!

Voor veel natuurliefhebbers is de late herfst de beste tijd om te wandelen in de wijngebieden Moezel, Rijn en Nahe. De rondleidingen worden begeleid door een kleurenspel op de wijngaarden en in de bossen. De druiven zijn geplukt, de boeren hebben de oogst binnengehaald en alles wordt rustiger en meer beschouwend. Maar de rivierdalen in Rijnland-Palts hebben in elk seizoen hun eigen charme!

Wandelaars kunnen zich in deze bijzondere sfeer onderdompelen op de wandelpaden langs de rivieren Nahe, Rijn en Moezel . De eisen die aan de wandelingen worden gesteld, kunnen nogal verschillend zijn: ontspannen, korte tochten met weinig hoogteverschil voor excursies van een halve dag zijn net zo leuk om buiten te beleven als langere rondwandelingen of sportieve tochten die de hoogteverschillen wel hebben.

wandelnieuws rp1 dominikketzHerfst met uitzicht op de burcht Thurant © foto Dominik Ketz

Droompaden aan de Moezel

Een van deze rondlopende paden is het droompad Bleidenberger Blick, één van de mooiste is zijn soort. Met een lengte van ongeveer 13 kilometer is het niet te lang voor een dagtocht, maar het vereist wel wat uithoudingsvermogen. Meteen in het begin gaat het steil omhoog in de wijngaard in Oberfell. Het uitzicht terug naar het wijndorp en de Moezel wordt met elke stap mooier. Ter hoogte van de Dickenberg wordt het wandelen over vlakke paden echt comfortabel. Het pad slingert door weilanden en gemengd bos richting Alken naar een diep uitgesneden kloof. In de kloof kabbelt het water. Oude eiken en rotsformaties uit eerdere steengroeven zijn er indrukwekkend.

Over smalle, rotsachtige paden van de Welfenburg Thurant tot aan de oude stadspoort van Alken en vervolgens de stad in. Via de kruisweg Sieben-Fußfälle-Steig gaat het droompad in de wijngaard weer bergopwaarts naar het plateau van de Bleidenberg met de Dreifaltigkeitskirche en vandaar weer naar beneden naar Oberfell. Daartussenin toont Burg Thurant op de tegenoverliggende berguitloper, zichzelf vanuit steeds nieuwe perspectieven presenterend. Een mystiek beeld wanneer de mist uit de vallei oprijst.

Langs de kastelen aan de Rijn: Aan de Rijn voert de rondwandeling over de Rheinburgenweg Breisiger Ländchen over de hoogten van de Rijn. De wandeling begint in Bad Breisig aan de Rijn, loopt een stukje door het dorp en gaat dan door het bos naar het plateau van de Lieshöhe. Bossen, weilanden en open plekken wisselen elkaar keer op keer af - met prachtige uitzichten op de Rijn en zijn middeleeuwse kastelen. De kastelen zijn dik bezaaid: op het 16,8 kilometer lange premiumcircuit zijn er fantastische uitzichten op kasteel Arenfels, kasteelruïne Olbrück, kasteel Rheineck en bij helder weer zelfs tot aan het Siebengebirge met de Drachenfels of ten zuiden van kasteel Hammerstein.

Iets verder naar het zuiden aan de Rijn tussen Oberwesel en Bingen vind je de rondwandeling Stahlberg-Schleife. Deze Rheinburgenweg-route begint in de romantische Malerwinkel van de wijnstad Bacharach. In totaal 12,7 kilometer lang leidt de Stahlberg Loop tussen verdedigingstorens en de historische stadsmuur over een pad met een prachtig uitzicht tot aan de kasteelruïne van Stahlberg.

Langs de Nahe

De 9,3 kilometer lange mystieke, vitale reis Eremitenpfad begint en eindigt in Bretzenheim tussen Nahe en Guldenbach. De Hermitage in Bretzenheim is een in de rots uitgehouwen bidplaats, die in vroeg-christelijke tijden ook als kerk werd gebruikt. Het rotsappartement van 90 vierkante meter was de thuisbasis van verschillende kluizenaars en ook een klooster. De laatste bewoners waren kluizenaars tussen 1716 en 1827, die Bretzenheim weer tot een bedevaartsoord maakten. De voorziening is vrij toegankelijk en het hele jaar door van buitenaf te bekijken.

Wallhausen is een van de grootste wijnbouwgemeenschappen aan de Nahe. De 10,6 kilometer lange tour Stein, Weine and Farbe voert je door het Paradijs Ravijn naar de Millionenschritt. De geologische Hunsrück-Südrand-breuklijn, die de in de periode van het Devoon gevormde gesteente van de jongere Rotliegend scheidt, loopt door Wallhausen. Met één stap is het mogelijk om miljoenen jaren geologische geschiedenis te doorkruisen. Het panoramische uitzicht op weg naar de Johannisberg is inbegrepen. Het is bijzonder mooi bij het kruis op de top of iets verderop op de wijngaardschommel.

Meer informatie vind je op de Nederlandstalige website van Rijnland Palts. 

Deel dit artikel