© Borg Nienoord - foto Roelof Feringa
© Borg Nienoord - foto Roelof Feringa

Zoals je elders op onze website kunt lezen is het Pronkjewailpad in Groningen sinds dit jaar uitgebreid met een Zuidroute van 350 kilometer. Vanaf vandaag, 21 maart 2019, is de inschrijving voor het Pronkjewailpad geopend.

In 2018 opent de organisatie van het succesnummer Tocht om de Noord in Groningen het Pronkjewailpad: een 250 kilometer lange wandelroute vol met belevenissen door het noorden van de provincie Groningen. Nu volgt een route van 350 kilometer door het zuiden van Groningen. Opgeteld dus een route met een slordige 600 wandelkilometers door het Groningse land.

Zoals je wellicht weet is het Pronkjewailpad niet alleen maar een lange afstandswandelroute. Bij de stempelposten langs de route kun je stempels en ‘pronkjewails’ verzamelen. Hier kom je in contact met de Groningers, hun verhalen en met de ongekende gastvrijheid. De stempelposten vind je bij allerlei verschillende locaties: onder andere in musea, kerken, restaurants en boerderijen. In 2018 hebben zo’n 3000 wandelaars de Noordroute bewandeld.

Toen het Pronkjewail-seizoen erop zat eind oktober, waren er maar liefst 400 wandelaars die de hele Noordroute hadden afgelegd. Zij werden half november extra beloond met een feestelijke Camino en een officiële huldiging in de Martinikerk in Groningen. Deze huldiging was zo’n succes dat de organisatie heeft besloten dat wandelaars die in 2019 zowel de Noordroute als de Zuidroute volbrengen uitgeroepen worden tot Mister of Miss Pronkjewail!

wandelevenement camino pjw 1Huldiging van de wandelaars die in 2018 de hele Noordroute hebben volbracht

De Noordroute van het Pronkjewailpad laat je als wandelaar kennismaken met onder andere het Boterdiep, de Waddenkust, het Nationaal Park Lauwersmeer, het Hogeland en het waterrijke Gouden Pad.

Op de Zuidroute loop je vanaf de stad Groningen door Midden-Groningen, de graanrepubliek van het Oldambt en het bosrijke Westerwolde. Je beleeft er de vesting Bourtange en het bekende klooster Ter Apel. Via de veenkoloniën en scheepswerven ga je terug naar de provinciehoofdstad.

De inschrijving is open

Vandaag, de 21e maart 2019, is de inschrijving voor het Pronkjewailpad van start gegaan. Je hebt tot eind oktober de tijd om alle stempels bijeen te wandelen. De stempelposten aan het Pronkjewailpad zijn van april tot eind oktober wekelijks geopend van donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Wil je nog meer informatie? Lees dan de uitgebreide artikelen over de Zuidroute of de Noordroute op onze website of ga direct naar de website van de organisatie. Hier kun je ook inschrijven voor de routes van het Pronkjewailpad.

Deel dit artikel