Het in de ijstijd ontstane landschap van de Sallandse Heuvelrug © foto Shutterstock

Eind mei is in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug het IJstijdenpad geopend. Het IJstijdenpad is een nieuwe, interactieve wandelroute waarmee je kennis kan maken met het ontstaan van de landschappen in het fraaie wandeldomein. Met weetjes, filmpjes en proefjes ga je als wandelaar eigentijds terug naar de ijstijd.

Het landschap van de Sallandse Heuvelrug is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Zo’n 150.000 jaar geleden gleed er een reusachtige gletsjer door de Overijsselse regio. Deze enorme ijsmassa schoof de grond voor zich uit, met als gevolg het ontstaan van een stuwwal. Het ijs smolt en het hedendaagse heuvelachtige terrein was het gevolg. Nu is de Sallandse Heuvelrug, met flinke hoogteverschillen, prachtige bossen en uitgestrekte heidevelden, een populaire wandelbestemming.

Eigentijds terug naar de ijstijd

Tijdens je wandeling over het IJstijdenpad krijg je te zien hoe de schuivende ijsmassa dit gebied ooit heeft gevormd. De wandeling begint bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en voert je onder meer door bos, over heide en je doet ook de schaapskooi aan.  Het wandeltraject is voorzien van qr-codes, waarmee je via filmpjes, podcasts en beschrijvingen en tal van interessante weetjes kennisneemt van de regio. Leuk en uitermate geschikt voor het hele gezin!

Deel dit artikel