Wandelen door de wijngaarden van Wijndorp Groesbeek © foto Ministerie van Beeld

Je kunt heerlijk wandelen in de eindeloze natuur van de gemeente Berg en Dal. Deze groene gemeente in het Rijk van Nijmegen werd in 2020 bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. Waar ga jij wandelen? Kom je struinen in de uiterwaarden of wandelen door de wijngaarden?

Een gemeente met zo’n prachtig landschap heeft natuurlijk een Landschapsparade! Kom jij ook op zondag 25 juni genieten van het prachtige landschap met allerlei activiteiten en (wandel)excursies. Trek je wandelschoenen maar aan en kom al wandelend genieten van het prachtige landschap in Berg en Dal!

Struinen in de Millingerwaard

De Millingerwaard is een uniek natuurgebied langs de Waal dat constant in verandering is doordat de rivier hier vrij in en uit kan stromen. Er zijn hier een paar wandelpaden, maar het advies is om die juist niet te gebruiken. Buiten de paden zie je namelijk veel meer! Struin hier dus naar hartenlust door deze nieuwe wildernis. Uniek voor Nederland zijn de levende rivierduinen die je hier kunt vinden. De hoogste rivierduin van Nederland bevindt zich in de Millingerwaard; deze is bijna 10 meter hoog! Ook is de kans groot dat je konikpaarden tegenkomt; die struinen hier namelijk ook graag. Een wandeling in dit gebied kun je combineren met een bezoek aan de Millinger theetuin, waar je je waant in mediterrane sferen!

wandelnieuws bergendal bos

Struinen in de Millingerwaard

Wandelen door wijngaarden in wijndorp Groesbeek

Voor prachtige wijngaarden en mooie wijnen hoef je niet meer naar het buitenland, want het Nederlandse dorp Groesbeek heeft inmiddels bijna 25 hectare wijngaarden. Kom je wandeling door de wijngaarden dus maken in hét Wijndorp van Nederland. De wijnwandeling Groesbeek is door Wanda Wandelt gemaakt. Deze is door de Wandelzoekpagina bekroond met de titel Mooiste wandeling van 2019. De route is 13 kilometer en je wandelt langs wijnhoeve de Colonjes en wijngaard De Plack. Startpunt is het Nederlandse Wijnbouwcentrum in Groesbeek. Hier kun je terecht voor het proeven van wijnen uit de streek en informatie over wijnbouw in Nederland. In onderstaande video vertelt wijnmaker Adam Dijkstra meer over het wijndorp Groesbeek.

De Landschapsparade: hét buitenfestival van Berg en Dal

wandelnieuws landschapsparade 2023 lr met button kopieOp zondag 25 juni kun je genieten van het gezellige en gratis buitenfestival de Landschapsparade. Dit jaar staat het festival in het teken biodiversiteit. Het wordt een feestelijke dag waarop veel te beleven is. Zo is er een podiumprogramma met muziek en een buitenterras. Er zijn begeleide wandelingen, struintochten, fietstochten, mooie kinderactiviteiten, workshops en een informatie- en streekmarkt. Strijk neer op het terras, geniet van de muziek en proef de professioneel bereidde hapjes, gemaakt met producten uit de streek. Leer over het ontstaan van de heuvelrug, de cultuurhistorie, de natuur, bijzondere soorten planten en dieren, zoals vogels en de grote variatie aan insecten. Bekijk het hele programma en schrijf je in voor de activiteiten op www.landschapsparade.nl.

bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgbVeel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes in prachtige landschappen. Alle wandelingen door de eindeloze natuur van Berg en Dal vind je op www.wandeleninbergendal.nl. Probeer eens één van de 15 Dorpsommetjes of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Natuurlijk welkom in Berg en Dal!

Deel dit artikel