© foto Joost Wiltink

Wat is er nu fijner dan onbezorgd wandelen en kilometer na kilometer genieten van het prachtige Achterhoekse coulissenlandschap? De Toeristische OverstapPunten, de TOP’s, vormen een belangrijk onderdeel van de toeristische infrastructuur in de Achterhoek. Ze zijn te herkennen aan een metershoge gazen kegel gevuld met stenen en de bijbehorende informatiepanelen.

Met voldoende parkeergelegenheid en meestal bij een horecavoorziening zijn het de perfecte plekken om aan een korte of lange bewegwijzerde wandeling te beginnen. De gemeente Lochem, wandelgemeente van het jaar, beschikt over vier TOP’s, op vier heel verschillende plekken. Twee TOP’s zijn onlangs volledig gemoderniseerd. De gemoderniseerde TOP’s (2.0) zijn voorzien van digitale schermen. Met een paar drukken op de knop selecteer je wandelingen in de omgeving, die bij je interesse passen én zie je gelijk wat er nog meer te doen is in de omgeving. In dit artikel inspiratie om te voet op pad te gaan vanaf een TOP in de gemeente Lochem. Het is slechts een greep uit de beschikbare routes.

wandelnieuws top landgoed ehzerwold 3

Landgoed Ehzerwold

Over landgoederen

TOP Ehzerwold in Almen is het nieuwste 2.0 overstappunt in de gemeente Lochem. Gelegen op een steenworp afstand van landgoed Velhorst een perfect startpunt voor lange wandelingen over De Velhorst, langs de Berkel, over het Kienveen en voor korte ommetjes zoals de rondjes Almen en Ehze. Ook het meer dan 120 km lange Graafschapspad en de 165 km lange Berkelroute passeren de TOP bij Hotel Landgoed Ehzerwold. Wil je drie dagen volledig ontzorgd worden. Lekker eten, slapen en wandelen? Kijk dan eens naar het driedaagse wandelarrangement De Graafschap.  

wandelnieuws lochem velhorst 1 jorrit van de kolk

Landgoed Velhorst © foto Jorrit van de Kolk

Berg op berg af

Aan de voet van de Lochemse Berg bevindt zich TOP BonAparte op een werkelijk unieke locatie. Gelegen aan de doorgaande weg tussen Barchem en Lochem is de TOP ook uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het terras aan de voorzijde hoor je de vogeltjes fluiten en lonkt het pad richting de Belvedère. Het is dan ook niet voor niets dat de 9 km lange Lochemse Bergroute de route is die Lochem hielp naar de titel ‘Wandelgemeente van het jaar’. Voor wandelaars die liever een langere wandeling maken en de kuiten trainen is de 18 km lange 3 Lochemse Bergen route een mooi alternatief. Naast de Lochemse Berg, liggen ook de Kaleberg, Paasberg en het gezellige centrum van Lochem op de route. Ga je met kinderen op pad dan ligt bij de receptie van Bon Aparte materiaal voor de Tom Koolhaas route klaar.

wandelnieuws lochem belvedere 1

Lochem Belvedere

Struinen over de Gorsselse Heide

De TOP Bij Jansen en Jansen ligt verscholen in het bos naast het gelijknamige restaurant. Begin er met een kopje koffie met wat lekkers of eindig met een gezellige borrel of een hapje eten in de gezellige ambiance. Ook aan de kids is gedacht, want in een van de bijgebouwen is een volledige indoorspeeltuin ingericht. Voor ieder wat wils dus. Een populaire route voor een korte wandeling is de 8 km lange Gorsselse Heideroute, die zoals de naam al doet vermoeden onder andere over de heide voert. Een stevige wandeling van ongeveer 16 km, de Drie Kieftenroute, voert je langs oude handelsroutes via het centrum van Gorssel naar het door de koning van Noorwegen geschonken oude gerenoveerde jachthuis ‘De Kleine Haar’ in Kring van Dorth. Via Huis Dorth en Harfsen gaat de route weer richting Gorssel.

Het laatste toeristische overstappunt

in de gemeente Lochem is De Zonnebloem. In de ‘achtertuin’ van Lochems grootste bungalowpark Resort de Achterhoek staat sinds mensenheugenis het ouderwets gezellige eetcafé. Vanaf De Zonnebloem is voor wandelliefhebbers de Groteveld route van 16 km of de Paaschbergroute het meest interessant. Deze TOP ligt eigenlijk meer op het knooppunt van verschillende fietsroutes. En vormt een uitstekend vertrekpunt voor een Staringbeleving of een van de kastelentochten in de omgeving.

 wandelnieuws lochem groote veld 01

Lochem Groote Veld logowvhj lochem

Wandelroutes zijn er meer dan genoeg in de ‘Wandelgemeente van het jaar’. Een globaal overzicht van de wandelroutes die ook digitaal beschikbaar zijn vind je op Achterhoek.nl

 

 

Deel dit artikel