© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Een groep van circa 180 konikpaarden wordt door Staatsbosbeheer vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland getransporteerd. Een eerste groep van 25-30 paarden naar natuurgebied Atapuerca in Spanje zal naar verwachting als vrij plaatsvinden.

Begin juni is het transport van zo’n 150 konikpaarden naar Wit–Rusland – naar Republican Landscape Reserve Naliboksky - gepland.

Deze laatste groep paarden moet, alvorens te worden vervoerd, namelijk een maand in quarantaine. Na die maand zijn de merries echter precies hoogdrachtig en zijn er ook al jonge veulens geboren. Vervoer is dan niet in het welzijnsbelang van de dieren. Als de paarden eind juni zijn aangekomen in Wit-Rusland moeten ze nogmaals een maand in quarantaine, daarna kunnen ze worden losgelaten in het nieuwe leefgebied.

Door Provinciale Staten van Flevoland is in juli 2018 gekozen voor nieuw beleid voor natuurgebied de Oostvaardersplassen. Dat betekent voor het aantal konikpaarden, dat het aantal in het gebied terug moet naar 450 stuks. Staatsbosbeheer-directeur Sylvo Thijsen: “Dit is een erg belangrijk moment voor de toekomst en verdere ontwikkeling van de Oostvaardersplassen. En de paarden gaan naar natuurgebieden waar ze verder in familieverband kunnen leven. In hun nieuwe leefgebieden zullen ze door begrazing tevens een bijdrage leveren aan de verbetering van de natuurwaarden en een gevarieerd landschap.”

Bron: Staatsbosbeheer

Deel dit artikel