© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Sinds eind vorig jaar een schip de Paddepoelsterbrug in het van Starkenborghkanaal ramde maakt Rijkswaterstaat bepaald geen aanstalten om de brug te herstellen of te vervangen door een nieuwe brug. De brug ligt op de route van een etappe van het Pieterpad en is bovendien een populaire fietsroute voor scholieren en forensen.

Tijdens een bijeenkomst maakte Rijkswaterstaat een paar weken geleden duidelijk dat de brug voorlopig nog niet terug komt. Dit zal nog zeker vier jaar gaan duren. Maar wandelaars en fietsers uit de omgeving vermoeden dat de beheerder van het Van Starkenborghkanaal helemaal geen brug meer wil. Ze spreken er nu de lokale en regionale politiek op aan.

De omwonenden, wandelaars en fietsers willen dat de brug zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Dat kan snel, met een beetje goede wil kunnen we in het voorjaar weer over de brug. Vervanging van de brug, die pas gepland was voor 2025, kan later wel’, aldus de gebruikers. Ze hebben zich inmiddels verenigd in de actiegroep ‘BrugTerug’.

De omwonenden: ‘De brug ligt er al sinds de aanleg van het kanaal. De kapotte brug was pas 25 jaar oud en nog niet eens helemaal af. Het kan toch niet zo zijn dat een toevallig ongeluk wordt aangegrepen om plannen van tafel te vegen en extra eisen te stellen. Dat maakt van de overheid een onbetrouwbare en onvoorspelbare partij waarin burgers het vertrouwen verliezen.’

Door het verdwijnen van de brug ligt alles veel verder weg. De dichtstbijzijnde bushalte is opeens drie kilometer verderop, winkels en huisarts zijn zes kilometer ‘om’. Scholieren en forensen moeten in de spits andere, gevaarlijke binnenwegen gebruiken met druk autoverkeer en toeristen lopen een mooi deel van drie landelijke wandel- en fietsroutes mis, waaronder het Pieterpad.

Wil je ook dat de brug terugkomt en dat daarmee bijvoorbeeld de route van het Pieterpad weer wordt hersteld? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je helpt er veel wandelaars en fietsers mee.

Deel dit artikel