Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zo'n zestig van de ruim negentig konikpaarden in het Oostvaardersveld in Flevoland worden binnenkort verplaatst. Deze kudde is de afgelopen jaren flink gegroeid. Vanwege een dreigend voedseltekort wordt een deel van de kudde verplaatst naar andere natuurgebieden in Nederland.

Volgens Staatsbosbeheer is de limiet van het aantal konikpaarden in het Oostvaardersveld bereikt. Om de afwisseling van open terrein en opgaande begroeiing in het terrein te houden, blijft begrazing noodzakelijk. De kudde bestaat nu uit ongeveer 20 volwassen vrijgezelle hengsten en 70 paarden (hengsten, merries en veulens).

De hengstengroep van 20 dieren en nog circa 40 andere paarden zullen de komende periode verplaatst worden. Voorlopig blijven er circa 30 paarden aanwezig in het gebied. Alle dieren die verplaatst worden, ondergaan een medische controle en zullen gechipt worden.

De ongeveer 30 konikpaarden die in het Oostvaardersveld blijven, worden ook een klein stukje verplaatst. Zij worden gechipt en verplaatst naar het noordelijke deel van het Oostvaardersveld. Dit deel van het Oostvaardersveld is al langere tijd niet begraasd, dus daar is veel voedsel te vinden. Daarnaast is het voor dat gebied ook goed om begraasd te worden.

Het Oostvaardersveld is het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars, ook in de winter. Er lopen 4 wandelroutes door het gebied van verschillende lengtes.

Deel dit artikel