- Nieuws -
Niets laat meer zien dat de lente er is dan de lammetjes in de wei. En of je er nu op uit trekt met kleine kinderen of met opa en oma, lammetjes kijken is altijd een succes.
In Nederland kun je onderweg overal lammetjes tegenkomen. maar sommige gebieden of routes staan er wel echt om bekend. Daarom de mooiste wandelroutes waar je de meeste kans hebt de lammetjes tegen te komen.
Texel
Vandaag verwissel je je laptoptas voor een praktische rugtas, want wil je lammetjes spotten dan mag Texel echt niet ontbreken op de lijst. Het ultieme lammetjes kijken is namelijk mogelijk op het ‘schapeneiland’ zoals Texel ook wel genoemd wordt. Ze staan er zó om bekend dat er zelfs een Lammetjesradar is! Niet zo gek, want er leven net zoveel schapen als mensen op dit prachtige Waddeneiland. In de lente zijn er dan ook duizenden lammetjes. Het beste wandel je hier in maart of april. Het schapenras van Texel heet de Texelaar. De schapen zijn ook wat forser gebouwd dan de schapen die je op de heide tegenkomt. Met de lammetjesapp kun je precies zien waar je op dat moment de lammetjes allemaal tegen kunt komen en daardoor kun je je route dus gewoon direct aanpassen.
Gelderland
Wedden dat je je in de zevende hemel voelt als je de gelijknamige route door Gelderland loopt? Deze mooie wandeling gaat langs de zuidrand van de prachtige Veluwe over zandpaden en over heidevlaktes, afgewisseld door een bosgebied. Je start bij Restaurant Café Houtplaats in Rheden en de route voert je 12 kilometer vanuit het IJsseldal omhoog. Vanaf de Zijpenberg geniet je van een prachtig uitzicht en op de Tafelberg bereik je het hoogste punt van de route. Ben je het klimmen niet gewend, kies dan voor goede schoenen en liever voor heuptasje met de spullen die je echt nodig hebt, dan voor een zware rugzak.
Friesland
In het Friese Bakkeveen, op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe ligt een mooie wandeling door een bosrijk gebied afgewisseld met heide- en zandvlakten. Je kunt hier kiezen uit een route van 6 of 16 km. Beide routes starten in de bossen bij het historische Theehuis De Slotplaats. Wandelend vanuit Bakkeveen en door het Mandeveld geniet je van mooie afwisselende natuur. De route is bijna helemaal onverhard, goede schoenen en een (waterdichte) rugzak met droge sokken en schoenen zijn dan ook verstandig want de paden en velden kunnen na wat regen onder water staan.
Bosrijk gebied bij in Bakkeveen © foto Shutterstock
Drenthe
Nog een deels onverharde route is de wandeling door het oude militair oefengebied van Holtingerveld. Hier hebben de Duitser in de Tweede Wereldoorlog een militair vliegveld aangelegd. Op 24 maart 1945 werd het hele vliegveld inclusief startbaan bij een groots opgezette luchtaanval vernield. De wandeling voert je door bos, over heide en rondom het Brandeveen. Je kunt kiezen tussen een 14 kilometer lange route of de 17 kilometerroute. Beide starten bij het Theehuis ’t Hunebed in Darp. Reken op een wandeling door soms mul zand en soms modder.
Noord Brabant
Voor deze route moet je wel wat moeite doen. Dat komt omdat het startpunt niet aan een weg met huisnummers ligt. Daarom beginnen we maar met het startpunt, dat je met de auto alléén bereikt via de N272 (Gemertseweg) met de navigatie op Gemertseweg 26 in Oploo. Vanuit Gemert sla je zo’n 170m daarvoor linksaf de Peelvenweg in. Vanuit St. Anthonis sla je 170m na nummer 26 rechtsaf.
De route zelf is 8 of 17 kilometer lang en gaat door een mooi wisselend landschap met bossen, heidevelden met jeneverbesstruiken en vliegdennen. Alles in een met bossen, heide, akkers en weilanden en natuurlijk de grove den die het bekende gezicht van de boswachterij Sint Anthonis bepaalt. Hier grazen Kempische heideschapen en Schotse hooglanders op de heide. En hou je van zandverstuivingen dan vind je die bij de Ullingse bergen.