© foto's Le Champion

Het is alweer jaar 20 jaar geleden dat sportorganisatie Le Champion de eerste wandeltocht organiseerde. Op zaterdag de 11e januari in 2003 gingen 2.800 wandelaars over een besneeuwd parcours in Egmond aan Zee en omgeving op pad...

Nu, in 2023 brengen de wandelevenementen en diverse clubwandeltochten jaarlijks zo’n honderdduizend deelnemers in beweging. En Le Champion blijft ook in de toekomst onverminderd mooie wandelevenementen organiseren.

De eerste wandeltocht, op die mooie januaridag in 2003, voerde de wandelaars over het uitermate uitdagende parcours van de Egmond Halve Marathon, de hardloopwedstrijd die een dag later op het programma stond. En in september van datzelfde jaar was het parcours van de Dam tot Damloop het decor van de allereerste editie van de Dam tot Dam Wandeltocht. Meer dan 3.000 deelnemers finishten in Zaandam en de organisatie raakte er van overtuigd dat zij op het juiste wandelspoor zat.

wandelnieuws 30 van zandvoort finish

Het gevolg was dat Le Champion het besluit nam definitief wandelevenementen op te nemen in haar sportkalender. En na de try-out in de sneeuw een jaar eerder, volgde de 1e editie van een tweedaags wandelevenement Egmond Wandel Marathon in januari 2004 met maar liefst 8.500 deelnemers. Een uiterst succesvolle ouverture.

Overal en voor iedereen

In de loop van de jaren is het wandelprogramma van Le Champion uitgebreid tot een gevarieerd aanbod voor een breed publiek. Eendaagse en meerdaagse evenementen, korte en langere afstanden in allerlei omgevingen; er is voor iedereen een mooie, passende wandeluitdaging te vinden.

Sportorganisatie Le Champion blijft bezig om het aanbod te vernieuwen en uit te breiden, zowel binnen als buiten Noord-Holland. In 2018 werd de 1e editie van het Soester Wandelweekend georganiseerd in 2022 volgden de KiKa Haarlem City Walk en Mar-athon Sneek.

wandelnieuws zwartedames

Alle evenementen hebben hun eigen karakter. Bij de Wandel4daagse Alkmaar is dat de zomerse gezelligheid en de grootse prestatie van vier dagen wandelen, bij de Fjoertoer Egmond en Zandvoort Light Walk de verlichte donkere winteravonden. Bij de Amsterdam City Walk en KiKa Haarlem City Walk maak je kennis met de geschiedenisrijke stadscentra en met de Oer-IJ Expeditie maak je kennis met de historie van het eeuwenoude gebied rondom de Oer-IJ, elk jaar in een ander thema.

De wandelaars worden bij alle evenementen van Le Champion volledig ontzorgd en verzorgd. Routes worden uitgepijld, onderweg krijgt elke wandelaar energierijke versnaperingen uitgedeeld en er is altijd volop gezelligheid. Dit alles is mede mogelijk door de inzet van een grote groep vrijwilligers, die zich al jarenlang inzet om de evenementen van Le Champion van begin tot eind tot een succes te maken.

wandelnieuws oer ij 1

Le Champion wandelt verder

Ook eens meewandelen en dit alles ervaren? Schrijf je dan in voor een van de komende wandelevenementen. Bijvoorbeeld het Soester Wandelweekend op 19 en 20 augustus. Of bekijk de volledige kalender op de website van Le Champion

Ben je benieuwd naar hoe het er tijdens de wandelevenementen van Le Champion aan toegaat? In de nieuwste aflevering uit de serie ‘Kampioenen’ vertellen twee enthousiaste wandelaars tijdens de Wandel4daagse Alkmaar wat hen beweegt om mee te doen.

Bekijk de afleveringen hier.

Deel dit artikel