© foto Jan Fokke Oosterhof

Lochem is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2022! De Gelderse gemeente nam het op tegen het Utrechtse Rhenen en het Limburgse Meerssen. Tot en met 10 april konden publieksstemmen worden uitgebracht via tevoetonline.nl.

Na het sluiten van deze periode werden de stemmen geteld en was het aan de vakjury om te bepalen wie zich in 2022 mag laten kronen tot ‘Wandelgemeente van het Jaar’. De vakjury volgde uiteindelijk de publiekswinnaar en zo mag Lochem zich de nieuwe titelhouder noemen.

Wekenlang woedde er een flinke strijd tussen de drie genomineerde gemeenten. Rhenen en Meerssen probeerden de vooral in de beginfase opgelopen achterstand met Lochem te dichten. Lochem wist de voorsprong echter met verve te verdedigen door een uitgekiende promotiecampagne om met name de regionale bevolking ertoe te zetten een stem op de Gelderse gemeente uit te brengen. Onze verslaggever schreef onder andere over Lochem: ‘Afwisseling is het sleutelwoord: glooiingen, landerijen, heuvels, wild, de meanderende Berkel, de Gorsselse Heide, het Grote Veld, de IJssel en de vele landgoederen.’ De officiële uitreiking zal in overleg met de gemeente Lochem plaatsvinden op een later moment.

wvhj lochemse berg foto jennie burgers 002

© foto Jennie Burgers

Wandelgemeente van het Jaar

Jaarlijks beoordeelt Wandelkrant ‘te voet’ Nederlandse gemeenten op wandelvriendelijkheid voor de verkiezingen van Wandelgemeente van het Jaar. Tientallen gemeenten doen ieder jaar weer een gooi naar de titel door middel van het invullen van een enquête. Daarbij let de jury op elementen zoals onderhoud van de routes en het aantal onverharde wandelpaden. De gemeenten Lochem, Rhenen en Meerssen sprongen eruit op deze en andere punten en gingen onderling de strijd aan, waarbij het publiek haar stem kon uitbrengen op één van de drie gemeenten. Bezoekers van tevoetonline.nl konden hun stem baseren op de artikelen die onze verslaggevers ter plekke hadden geschreven over een route in de betreffende gemeente. Naast deze reportages werden ook rapporten gemaakt over de gebieden en de bewandelde routes.

Deel dit artikel