Motte Duivelsberg © foto De Duivelsberg

De Duivelsberg is een heuvel én een natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal en ligt aan de grens met Duitsland. Volgens de verhalen hebben hier zich door de eeuwen heen vele duistere zaken afgespeeld.

Maar of dat waar is? Het bosgebied Duivelsberg is vooral een geweldig stukje ongerepte natuur waar je heerlijk kunt wandelen.

Knooppunt van wandelroutes

Dat wandelen op de Duivelsberg wel bijzonder moet zijn, blijkt uit het grote aanbod aan wandelroutes dat elkaar hier kruist. Het Pieterpad, het Grote Rivierenpad het Limespad, de Berg en Dalse Kroegjesroute, de natuurroute N70, de Walk of Wisdom… allemaal willen ze over die bijzondere Duivelsberg. Nu zijn dit de wat langere één of meerdaagse routes. Ook voor korte en gemarkeerde routes kun je uit de voeten op de Duivelsberg.

What’s in a name?

Waar komt die onheilspellende naam Duivelsberg toch vandaan? Welke spannende avonturen liggen op je te wachten op de Duivelsberg? Misschien verwacht je verhalen over spoken, geheime bijeenkomsten of lugubere verhalen. Maar niets blijkt eigenlijk minder waar: de oorsprong van de naam De Duivelsberg is best saai volgens Wikipedia. De heuvel behoorde tot 1949 namelijk tot het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. Vanaf de berg heeft men een goed uitzicht over de “De Duffelt”, de Duitse streek tussen Nijmegen en Kleef. De naam Duivelsberg zou afgeleid zijn van Duffelsberg. Maar toch zijn er ook verhalen dat het op de Duivelsberg weldegelijk spookt. Verscholen tussen de bomen liggen twee – bijna onvindbare – zwarte waterpoelen, in de volksmond ‘heksenkolken’ genoemd. Hier werden vroeger vrouwen die voor heks werden aangezien verdronken. Op de top van één van de drie heuvels werden heksen op de brandstapel gedood. Durf jij nog wandelen op de Duivelsberg?

wandelnieuws wandelaars uitzicht polder ministerie van beeld

Wandelen op de stuwwal © foto Ministerie van Beeld

Uitdagend en veelzijdig

Wandelen op de Duivelsberg is uitdagend en veelzijdig. Je komt vele hellingen tegen, oude beukenbossen, akkers, poeltjes en heerlijke bankjes om te genieten van de rust en de vele uitzichten. Verscholen in het bos ligt een bron. Deze bron voedt de Filosofenbeek die je onderweg tegenkomt op de stuwwal. Je loopt over zowel smalle bospaden als trappen. Regelmatig word je onderweg beloond met uitzichten vanaf de steilste stuwwal van Nederland waar tegenwoordig de oehoe een broedplek heeft gevonden. Rondom de Duivelsberg leven alle spechtensoorten die Nederland rijk is. Bovenop de Duivelsberg vind je de Motte Mergelpe. Dit is een cultuurhistorisch hoogtepunt met een prachtig uitzicht op Duitsland.

Veel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van struinen door de Millingerwaard? Of de Wijnwandeling Groesbeek die is verkozen tot Mooiste wandeling van 2019? In de video hierboven zie je wat Berg en Dal volgens boswachter Thijmen van Heerde bijzonder maakt. bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Laat je verder informeren en inspireren via de website Wandelen in Berg en Dal.

Deel dit artikel