© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Kunnen de grote grazers in oergebied de Maashorst los blijven lopen of is dat te gevaarlijk voor wandelaars en fietsers? Al een aantal jaren lopen er zo’n vijftig wisenten, taurossen en exmoors in oergebied de Maashorst los rond. Grote en sterke dieren.

De laatste tijd klinken er geluiden dat deze dieren en de wandelende- en fietsende medemens uit elkaar moeten worden gehouden. Dit om ernstige ongelukken te voorkomen.

“De dieren hoeven niet weg uit het gebied. Maar met een afrastering tussen wandel- en fietspaden en het reservaat kun je veel narigheid voorkomen. Lange tijd was er niets aan de hand, maar de laatste tijd worden er wel eens bezoekers van de Maashorst aangevallen. En dat is niet de bedoeling”, aldus de mening van een aantal plaatselijke politici.

Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling denkt dat het allemaal wel meevalt. “Vanzelfsprekend is het te betreuren als het een keer misgaat, maar als je landelijk kijkt, zijn het echt incidenten. Miljoenen mensen recreëren in natuurgebieden waar grote grazers leven en maar héél af en toe gaat het mis. Het zijn natuurlijk grote dieren die in het wild leven. Die kunnen soms geïrriteerd raken.”

De Maashorst heeft een oppervlakte van 2000 hectare waar géén grazers mogen lopen en waar mensen dus vrij kunnen recreëren. Op de overige 1000 hectare lopen wel dieren. Waar Linnartz dit een prima verdeling vindt, denken enkele plaatselijke politici in de gemeente Landerd daar anders over: "Mensen lopen van Schaijk naar Uden en van Zeeland naar Nistelrode. Dan moeten ze toch echt door het gebied waar die dieren loslopen. Wellicht dat de dieren op de drukbezochte trajecten niet meer los moeten lopen.” Wordt vervolgd…

Bron: Omroep Brabant

Deel dit artikel