Foto: Jantien Veldman
Foto: Jantien Veldman

Als mensen buiten zijn, voelen ze zich gelukkiger in een groene omgeving dan in een 'stenen omgeving'. Deze 'gelukstoeslag' is het hoogst aan de kust en in heidegebieden en natuurlijke graslanden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research. De mate waarin men zich gelukkiger voelt aan de kust, in heidegebieden en natuurlijke graslanden is ruim 0,4 punt. Dit is het dubbele van het verschil tussen buiten zijn op een hele warme en op een koude dag. Naast weersomstandigheden is bij het bepalen van de gelukstoeslag rekening gehouden met een groot aantal factoren, zoals het type activiteit, gezelschap en of men zich binnen of buiten bevond. Wageningen Environmental Research voerde het onderzoek uit met de hiervoor speciaal ontwikkelde app ‘HappyHier’, die gratis kon worden gedownload.

Aan het onderzoek hebben meer dan 4000 mensen deelgenomen. De app vroeg een aantal keer per dag hoe gelukkig men zich op dat moment voelde, op een schaal van 0 tot 10. Daarnaast werd gevraagd wat de deelnemers op dat moment aan het doen waren, en met wie. Gemiddeld hebben deelnemers 25 oproepen beantwoord.

Een nog openstaande vraag is of mensen zich gelukkiger voelen doordat ze buiten in de natuur zijn, of dat mensen meer geneigd zijn de natuur in te gaan als ze zich gelukkig voelen.

Voor de maatschappelijke waarde is het verder van belang om ook te weten hoe vaak men in een bepaald type natuur komt. Dit wordt momenteel onderzocht. Zie voor meer informatie het rapport HappyHier: hoe gelukkig is men waar? van Wageningen Environmental Research.

Deel dit artikel