natuur herfst utrecht wandelen kinderen
De natuur is een waar speelparadijs

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Dat betekent mooie herfstkleuren om van te genieten, maar ook kastanjes die vallen, bergen bladeren, paddenstoelen, beukennootjes en modder, heel veel modder. Kortom, in de herfst is de natuur is een waar speelparadijs voor kinderen.

Wij tippen drie routes die leuk zijn voor jong én oud. Dus trek je laarzen aan, kleren die vies mogen worden, dit zijn de leukste kinderroutes in Utrecht.

Ommetje Paardenkamp Soest (4,7 km)

Deze route start bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) het Gagelgat in Soest en dat is gelijk leuk. In de volledig gerestaureerde boerderij Het Gagelgat maak je kennis met het boerenleven van vroeger. In de bijbehorende moestuin zijn verse groenten te koop en in het winkeltje allerlei leuke streekproducten. Máár, deze route draait natuurlijk om de paarden.

wandelnieuws kind bladeren herfst shutterstock

Deze herfstblaadjes zijn interessant... 

Stichting De Paardenkamp is een rusthuis voor oude paarden en pony's. Ommetje Paardenkamp is een wandelroute van ongeveer een uur langs de weilanden van De Paardenkamp. En hoewel de paarden in de herfst vaak niet meer buiten staan, kun je tijdens deze wandeling nog wel volop genieten van de vrijheid en ruimte. Aangezien de route door het bos en langs een stukje van de Soester zandduinen gaat, is deze minder geschikt voor kinderwagens.

Deze route is te volgen aan de hand van de routebeschrijving op de website routesinutrecht.nl

 

Rondje Haarzuilens (6,6 km)

Het Rondje Haarzuilens gaat langs het prachtige kasteel de Haar en door het gezellige Haarzuilens met het beschermde dorpsgezicht. Je wandelt door de bomenlaan, het relatief nieuw aangelegde Parkbos de Haar en door de weilanden achter het kasteel. Dat is heerlijk wandelen met prachtig uitzicht. Beleefboerderij Geertje’s Hoeve is een mooi eindpunt om na te genieten met een boerenlunch of borrel terwijl de kinderen nog even spelen.

wandelnieuws herfst kind stampen in plassen shutterstock

Heerlijk spetteren in de plassen © foto Shutterstock

Óf steek de Thermaterweg over om 't Natte Laand te ontdekken. In dit gebied van Natuurmonumenten vind je een leuke wandeltocht met een trekpontje, wiebelvlot en smalle boomstronken over de sloot. Neem wel droge kleren mee. Deze route start vanaf de parkeerplaats bij Geertje’s Hoeve (betaald parkeren) en volgt het wandelknooppunten netwerk.

Meer informatie vind je hier.

 

Beleefroute Werk aan de Groeneweg (2 km)

Werk aan de Groeneweg is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat sinds deze zomer de status van UNESCO Werelderfgoed heeft. In dit fort is een spannende speur- en beleefroute uitgezet waardoor het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook voor kinderen toegankelijk is gemaakt.

wandelnieuws werk aan de groeneweg herfst shutterstock

Werk aan de Groeneweg heeft een spannende speur- en beleefroute © foto Shutterstock

Tijdens deze route van circa 2 km wandel je met soldaat Vendrik als je gids door de loopgraven en het Fort. Op verschillende paaltjes en bordjes ‘vertelt’ soldaat Vendrik je zijn verhaal. Kortom, een route om te rennen, ravotten, te spelen én te leren. Bij Werk aan de Groeneweg is een vrij toegankelijke parkeerplaats. De route is in het fort uitgezet met paaltjes en informatieborden.

Meer informatie vind je op de website routesinutrecht.nl

Deel dit artikel