Dat het Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen een rijk verleden heeft, is voor de meeste mensen geen verrassing. Al honderd jaar genieten ze bescherming van Natuurmonumenten. In die honderd jaar is er veel gebeurd.

De M.A.St. Route

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers een deel van ‘de Duinen’ als munitieopslagplaats. Heemkundekring ‘De Ketsheuvel’ ontwikkelde samen met Natuurmonumenten een route langs verschillende punten waar je sporen van het verleden terugvindt. Op deze M.A.St.-route ontdek je meer over wat zich hier, al die jaren geleden heeft afgespeeld.

wandelnieuws oorlogswandeling dldd 12

M.A.St is een afkorting van Munition Ausgabe Stelle, ‘munitieuitgifteplaats’. De munitie hier was nodig voor de bommenwerpers die vanaf vliegveld Gilze-Rijen opstegen. Op 300 hectare lagen in dit gebied ruim honderddertig munitiebunkers, gecamoufleerde parkeerhavens, loopgraven, barakken voor de manschappen, een kantine, een voetbalveld en zelfs een zwembad. Het gehele terrein was omheind met drie meter hoog prikkeldraad.

De wandeling voert langs herinneringen aan wat zich hier ongeveer tachtig jaar geleden afspeelde. Je begint vlak bij de Efteling en loopt langs het herdenkingsmonument in de Loonse en Drunense Duinen. Vervolgens passeer je parkeerhavens, een mitrailleursnest en latrines – een poëtische naam voor openbaar toilet. De gaten staan nu vol water. Indrukwekkend zijn de vele bomkraters die je onderweg ziet. Deze ontstonden toen de Duitsers aan het eind van de oorlog alle munitie opbliezen. De kraters zijn, hoewel bedekt met mos, nog steeds goed zichtbaar. Her en der groeit een dappere nieuwe boom.

wandelnieuws oorlogswandeling dldd 20

Je kan deze wandeling gratis downloaden via de website van natuurmonumenten.

Voor nog meer wandelingen in De Loonse en Drunense Duinen kun je ook terecht op de website van Bezoek De Langstraat.

Deel dit artikel