Must-do op Tenerife: de Samara Hiking Route © foto's Turismo de Tenerife

De Samara Hiking Route op Tenerife is een pittige, korte, maar werkelijk prachtige wandeltocht van slechts 5,1 km. Maar al is de wandeling niet zwaar, denk er niet ál te gemakkelijk over. Het is een tocht waarbij je meer dan 300m moet klimmen en dalen en waarbij een richttijd van bijna drie uur wordt gegeven.

De route is zeer de moeite waard: de wandeling is gelegen in het Teide Nationaal Park en trakteert je op fraaie vergezichten en een weergaloze natuur. Met goed weer zie je de eilanden La Gomera, El Hierro en La Palma liggen en als je de tocht aan het eind van de dag inplant kan je genieten van een onvergetelijke zonsondergang. De Samara Hiking Route doet één van de minst bekende zones van het Park aan. Je treft onderweg een aantal plantensoorten van het hooggebergte van de Canarische Eilanden aan, zoals brem, pijnbomen en codeso, een endemische bremsoort. Ook zie je er verschillende vulkaankegels zien, onder andere Samara, La Botija en Adara.

wandelnieuws tenerife samarawandelaar 2

Je wandelt de hele route over donker gekleurde pyroklasten © foto's Turismo de Tenerife

De route

Al direct aan het begin van de route kun je naar de top van de vulkaan van Sámara klimmen, waarbij je wordt getrakteerd op weidse en spectaculaire uitzichten over de Teide en de Pico Viejo. De hele wandeling leidt je over donker gekleurde pyroklasten (vulkanische slakken). De flora is gevarieerd: naast de talrijke dennenbomen vind je er ook gaspeldoorn, adenocarpus en duifkruid. En ook wat betreft de fauna kom je aan je trekken: grote kans dat je bijvoorbeeld torenvalken en Canarische hagedissen aantreft tijdens je wandeling. Ook de Canarische tjiftjaf, de Berthelots pieper, de pimpelmees en de brilgrasmus zijn in deze streek talrijk. En in de randgebieden tussen de dennen en de brembossen kan e zelfs de zuidelijke klapekster spotten.

Het is altijd verstandig van tevoren de staat van het pad te controleren. Als er ongunstige weersomstandigheden, versperringen, onderbrekingen of afgesloten doorgangen zijn waarschuwt de verantwoordelijke beheerder je, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoogtemeters

wandelnieuws tenerige hoogemeters

Handig om te weten:

  • Begin- en eindpunt: Mirador de Sámara
  • Moeilijkheidsgraad: Laag
  • Soort route: Rondwandeling
  • Afstand: 5,1 km
  • Duur: 2 u 45 min.
  • Hoogste punt: 2.103 m
  • Laagste punt: 1.873 m
  • Totale stijging in hoogtemeters: 308 m
  • Totale afdaling in hoogtemeters: 308 m
  • Toegangspas: niet vereist

Meer informatie vind je op de website

Deel dit artikel