Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De hele Utrechtse Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg, moet ondergebracht in één groot Nationaal Park waarmee de bijzondere natuur beschermd en ontwikkeld wordt.

Dat is het plan van de provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders, belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Deze partijen hebben een intentieovereenkomst getekend.

In de overeenkomst staat onder meer dat de natuur en het erfgoed beschermd wordt, de beleving en toegankelijkheid wordt verhoogd, dat er meer toezicht komt en dat de grenzen worden uitgebreid.

De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste bosgebied van Nederland. Samen beslaan de Heuvelrug en de uitlopers gaat om 40.000 hectare, met loof- en naaldbossen, heidevelden, waardevol cultuurlandschap, uitgestrekte weiden en cultureel erfgoed. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug (ca. 10.000 hectare) vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: één van de drie meest bekende Nationale Parken van Nederland. Het plan is om ook het noordelijke deel richting Gooimeer onder te brengen in één groot Nationaal Park voor de hele Utrechtse Heuvelrug.

Deel dit artikel