Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nederland loopt voorop als het gaat om sport en bewegen. Vier op de vijf Nederlanders bewegen wekelijks recreatief (niet sportgerelateerd). Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt.  

Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%). Dit blijkt uit een factsheet van het Mulier Instituut, dat een analyse deed van de Special Eurobarometer – sport and physical activity (2009, 2013 en 2017), een onderzoek onder ruim 28.000 Europeanen uit 28 (in 2009: 27) landen van de Europese Unie, meldt Trouw. In ons land bewegen mensen ook veel, omdat er veel fiets- en wandelpaden liggen.

Eén op de drie Nederlanders (27%) is lid van een sportvereniging. Dat is het hoogste percentage in de EU (EU-gemiddelde: 12%). Twee derde (69%) van de Nederlanders vindt dat de overheid voldoende doet om fysieke activiteit te bevorderen (EU-gemiddelde: 49%). Plezier is voor Nederlanders het belangrijkste motief om te sporten en bewegen, gevolgd door het verbeteren van de fitheid en gezondheid en ter ontspanning. Met name plezier wordt in andere EU-landen veel minder vaak genoemd.Zowel in Nederland als in de rest van de EU is ‘geen tijd’ de belangrijkste reden om niet te sporten. Nederlanders zitten wel veel, gemiddeld 8,7 uur per dag.

Deel dit artikel