Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

IVN Natuureducatie heeft twaalf gemeenten geselecteerd die dit najaar kunnen beginnen met de aanplant van hun eerste minibos. Het gaat om Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht.

Een minibosje is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n minibos in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden, meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit de eerste twaalf geselecteerd zijn. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 minibosjes aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners.

Gemeenten die nu buiten de boot zijn gevallen hebben nog een kans. In het voorjaar van 2019 kunnen alle gemeenten zich opnieuw aanmelden voor een plek bij de laatste twaalf partnergemeenten. Alphen aan den Rijn is een van de twaalf gemeenten waar in november dit jaar al een Tiny Forest aangeplant wordt. Niek van ’t Wout, beleidsmedewerker Groen en Recreatie bij de gemeente: ‘Het nieuwe bomenbeleid van Alphen aan den Rijn hebben we samen met 1.100 bewoners opgesteld. Tiny Forest past heel goed binnen dit beleid. We willen graag samen met onze inwoners de stad groener maken en jonge boompjes de kans geven om echt oud te worden. Met Tiny Forest werken we aan beide doelen. Daarom zijn we heel blij dat we één van de twaalf partnergemeenten zijn.’

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Deel dit artikel