Grensmaas © foto Shutterstock
Grensmaas © foto Shutterstock

De nieuwe langeafstandswandelroute ‘Rivierpark Maasvallei’ is een rondwandeling van 137 kilometer. Zo volg je er de Grensmaas, die over ruim veertig kilometer de grens vormt tussen Nederland en België. Het is een fraaie wandeling langs oude rivierarmen, stroomgeulen, oeverwallen en grindbanken.

En als je ook eens een kijkje aan de andere kant van de oever wilt nemen, dan is er een aantal veerpontjes waarmee je dat kunt verwezenlijken.

Deze route voert je door het gebied van de Grensmaas. De Grensmaas is een kronkelende rivier zonder stuwen en ook zonder scheepvaart! Een uniek natuurgebied waar je naar hartenlust kunt struinen en met Konikpaarden en bevers als vaste bewoners. Door de grindwinning die er nog plaatsvindt worden oevers ondiep afgegraven, waarbij stroomgeulen en uiterwaarden worden verbreed. Het gevolg is dat de hoogwaterbescherming op deze wijze verbeterd wordt en waardoor er vele hectares nieuwe natuur ontstaan.

Je wandelt tijdens de wandelroute Rivierpark Maasvallei tussen Maastricht en Maasbracht, afwisselend aan de Belgische of Nederlandse kant. De wandelroute is beide richtingen bewegwijzerd, dus je kunt zelf de keuze maken of je het traject linksom of rechtsom wandelt. Op diverse plaatsen kun je via veerpontjes en bruggen je route korter maken.

Alle informatie - inclusief gpx file - over de route vind je op de website van Wandelen in Limburg.

Deel dit artikel