Bij de poort van Mariënwaerdt © foto Ad Snelderwaard

Er is goed nieuws voor de liefhebbers van NS-wandelingen: Stichting Wandelnet en NS hebben vandaag de nieuwe NS-wandeling Tussen Lek en Linge gelanceerd. Dus dat wordt binnenkort heerlijk wandelen in Gelderland... En niet alleen in natuurgebied Vretstrooi, maar ook door het overbekende landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Tijdens deze nieuwe aanwinst van Wandelnet en NS wandel je vanaf NS-station Culemborg in 14,5 km naar station Beesd. Via rustige asfaltweggetjes laat je Culemborg achter je en al rap loop je over prachtige, onverharde paden naar landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Tussen twee rivieren

Het is een zeer bijzondere wandeling, die je voert over natte, laaggelegen gronden tussen twee rivieren in: de Lek en de Linge. De Lek stroomt boven Culemborg langs. Echter, omdat je de stad aan zuidwaarts verlaat, krijg je de Lek niet te zien. Maar de wandeling heeft veel moois en interessants in petto. Zo is de enige woonwijk in Culemborg, direct tegenover het station, meteen een bijzondere: het is een ecowijk waar alles draait om duurzaamheid, groebeheer en energiebesparing. Heerlijk rustige asfaltweggetjes leiden je naar- en over beboste percelen en open polderland met prachtige, veelal onverharde paden. De route eindigt in het welbekende, oude landgoed Mariënwaerdt met akkers, bossen, statige lanen en de fraai slingerende Linge.

wandelnieuws tussen lek en linge foto ella lammers

Wandelen tussen Lek en Linge © foto Ella Lammers

De route volgt overigens delen van het Betuwepad, Wandelnetwerk Rivierenland en Klompenpad Leidschehoevenpad. De nieuwe NS-route is geschikt voor avontuurlijk ingestelde wandelaars, die smalle bruggetjes en soms modderige paden als uitdaging ziet.

Al 46 stuks

Al 33 jaar ontwikkelt Stichting Wandelnet samen met NS de NS-wandelingen. Met de nieuwe wandeling in de Betuwe is er inmiddels de keuze uit maar liefst 46 dagwandelingen van station naar station. De populaire wandelroutes worden regelmatig gecontroleerd en gemarkeerd door de vele vrijwilligers van Wandelnet en Nivon Natuurvrienden. Je kan de routebeschrijving, het routekaartje en gpx-track van NS-wandeling Tussen Lek en Linge gratis downloaden via wandelnet.nl/ns-wandelingen en ns.nl/dagjeuit/wandelen/tussenlekenlinge.html.

Deel dit artikel