Eén van de vele bunkers op Texel, hier het domein van Exmoor pony's © foto Shutterstock
Eén van de vele bunkers op Texel, hier het domein van Exmoor pony's © foto Shutterstock

Ook op Texel wordt gevierd dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd. Daarom organiseert 'Het Nationaal Park Duinen van Texel' een tentoonstelling over bunkers. Het is een foto- en audiotentoonstelling, die bestaat uit oorlogsverhalen van de Texelaar.

De tentoonstelling is gepland rond Loodsmansduin. Maar je raadt het al… vanwege de coronacrisis is het bezoeken van de tentoonstelling op dit moment onmogelijk. Maar de organisatie biedt de tentoonstelling echter wél online aan vanaf nu.

Op Texel zijn honderden bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Texel maakte deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die door de Duitsers werd opgezet zodat ze niet in een ‘twee-fronten-oorlog’ terecht zouden komen. De strategische ligging van Texel was uitermate goed geschikt om West-Europa te ‘beschermen’ en een invasie van de Engelsen tegen te gaan. Daarom zijn op Texel honderden bunkers te vinden - deels onder het zand, deels in zee - en sommige bunkers zijn zeer goed zichtbaar en ook te bezoeken. Na de oorlog kregen ze tal van andere functies: ze werden onder andere gebruikt als woning, camping, feestlocatie, strandpaviljoen en vleermuizenschuilplaats.

wanelnieuws bunkertexelBunker op Texel, die gebruikt wordt als snelbuffet © foto Historische Vereniging Texel

Vanwege de 75 jarige bevrijding heeft Het Nationaal Park Duinen van Texel verhalen van eilandbewoners over deze bunkers verzameld in een foto- en audiotentoonstelling. De verhalen zijn verzameld en samengesteld door Arnold van Bruggen, Texelaar, schrijver en filmmaker. De tentoonstelling bestaat uit 16 verhalen, die verteld worden door ooggetuigen en experts. Dit alles wordt opgezet rondom de bunker bij Loodsmansduin, waar je als bezoeker met je eigen telefoon de audiofragmenten kan beluisteren. De tentoonstelling toont dat het Nationaal Park niet alleen maar door de natuur is gevormd; ook de mens heeft veel invloed gehad op het landschap.

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus, is een feestelijke opening op dit moment vanzelfsprekend nog niet mogelijk. Zodra het verantwoord is zal de tentoonstelling officieel geopend worden voor publiek. Tot deze tijd kan deze interessante tentoonstelling digitaal beleefd worden via de website van Het Nationaal Park Duinen van Texel.

Deel dit artikel