© foto's Achterhoek Toerisme

Sinds maart 2022 slingert een nieuwe Klompenpad door het buitengebied van het Achterhoekse Laren. Het Laorns Enkenpad. Ruim 15 km struinen door weilanden, bossen, bosschages, over landgoederen, langs landhuizen en oevers van kleine beekjes...

En als je geen genoeg van het rustieke landschap kunt krijgen is de route uit te breiden tot 22 km. Volop wandelplezier dus. De afgelopen maanden zijn er al heel wat stappen gezet. De recensies zijn geweldig. Tijd om op pad te gaan en de aantrekkingskracht van Het Laornse Enkenpad te ontdekken.

Onder de rook van landstad Lochem

Laren is een klein landelijk gelegen dorp onder de rook van het landstadje Lochem. Samen met nog 10 andere kernen behoort het tot de gemeente Lochem, de ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’. Het van oudsher agrarische gebied had vroeger al een bijzondere aantrekkingskracht, ook op de rijke stadsbevolking. De her en der verspreid liggende buitenplaatsen en landgoederen zijn daar stille getuigen van. De route voert door een voor de omgeving kenmerkend coulisselandschap.   

Dwars door de weilanden

Het is de eerste keer dat ik een Klompenpad ga lopen. Meestal vergezelt onze trouwe viervoeter ons tijdens wandelingen. Omdat de paden over particulier terrein en vaak door weilanden lopen, zijn honden niet welkom. Dat geldt ook voor grote delen van dit pad. Ik ga dus alleen op pad, in een omgeving waar ik best al veel gewandeld heb en die ik naar eigen denken best goed ken. Ben benieuwd.

wandelnieuwslaorns enkenpad herfst 2022 5

Haarbroekse Vijvertuin

Als startpunt kies ik opstappunt De Haarbroekse Vijvertuin. Midden in het buitengebied ligt de boerderij met Rustpunt en spreukentuin. Het hekje door en gelijk de weilanden in. Het is nog vroeg in de ochtend en het gras is nog nat. Een paar stevige wandelschoenen om de voeten droog te houden is wel fijn. Via verstilde landwegen, waar voorbijgangers – als ze er al zijn – elkaar nog steeds vriendelijk gedag zeggen en langs de rand van weilanden, wandel ik richting Huis ’t Ross. De herfst is begonnen, dat zie je. Op de meeste plekken is de mais geoogst. Dat levert mooie vergezichten op. De bieten zijn gerooid en de appels en peren zijn rijp. Hier en daar zie je stalletjes aan de weg, waar bewoners hun overtollige oogst aanbieden tegen een kleine vergoeding of zelfs gratis. Altijd leuk!

wandelnieuws laorns enkenpad herfst 2022 21

Verborgen pad

Even later neemt de route een verrassende wending en begeef ik me op volledig onbekend terrein. Over de sloot de bosschages in. Vogels zingen het hoogste lied en hazen spelen in de weilanden. Een eindje verderop is het even klauteren, maar tot nu toe is het verreweg het mooiste en ook uitdagendste stukje wandeling. Een beetje soepel moet je wel zijn om de overstapjes makkelijk te maken. De route slingert zich verder door het bos en over een mooie zandweg bij Landgoed de Flesch.

Tip: Neem wat kleingeld mee voor onderweg!

Blauwe kast en verzamelhuisjes

In de verte verschijnt het silhouet van het dorp Laren aan de horizon. Na een stevige wandeling lonkt een kopje koffie op het terras. Op de Brenschutte trekt een blauwe kast op het erf bij een boerderij de aandacht. De bewoners en uitbaters van de gelijknamige B&B hebben de kast gevuld met producten uit de streek. Je kunt er zelf wat uitpakken om alvast de ergste dorst te lessen en de maag te vullen. Wel even betalen natuurlijk, contant of via de app. Ook aan de Brenschutte gelegen zijn de verzamelhuisjes van Dick en Gerrie Kok. De fervente verzamelaars hebben hun schatten ondergebracht in huisjes in de mooi aangelegde tuin. Van boeren gereedschap, serviezen, kleding tot schoolspullen en naaimachines. Je kunt het zo gek niet bedenken, als het maar oud is. De verzamelhuisjes zijn alleen op afspraak te bezoeken.

wandelnieuws laorns enkenpad herfst 2022 verzamelhuuskes32

Terrasjes in het centrum

Het centrum van Laren is in alle jaargetijden gezellig. Veel wandelaars strijken hier even neer. Het Pieterpad loopt door Laren en naast het klompenpad is er nog een aantal (kortere) routes dat hier start. Bij Wereldbakker Wijnand - een begrip in de omgeving – is genoeg lekkers te koop om de rugzak te vullen. Op het terras van Bistro-rant ’t Langenbaergh (ook VVV agentschap) drink ik een kop koffie.  Dit is ook het punt waar de ervoor kunt kiezen om de route te verlengen en een ommetje richting Oolde te maken. Ik kies ervoor om de basisroute te lopen en vervolg mijn weg door het buitengebied. Heerlijk wat een rust en ruimte.

Haarbroekse Vijvertuin

Weer bij de Haarbroekse Vijvertuin aangekomen bedien ik mezelf met wat lekkers uit het rustpunt, maak het geld over en loop nog even op mijn gemak door de spreukentuin. En weer blijkt dat het leuk is om af en toe even een kijkje te nemen op plekken waar je vaak aan voorbij gaat. Ik ontdek een mooi  aangelegde tuin vol met verborgen paadjes en creatieve verbeeldingen van spreuken.  

wandelnieuws laorns enkenpad herfst 2022 19

Samenvattend

Het Laorns Enkenpad verrast én is meer dan de moeite waard om te lopen. Een echte aanrader! Een compliment aan alle vrijwilligers en landeigenaren, die onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, zo hard gewerkt hebben om het pad te realiseren.

Klompenpad Laorns Enkenpaddef wandelgemeente 0206 mabfl klein

  • Lengte: 15 km Te verlengen met 7 km tot 22 km (verlenging ook als route te lopen)
  • Startpunt: TOP Bistro-rant ’t Langenbaergh, Laren
  • Opstappunt: Haarbroekse Vijvertuin, Harfsen
  • Horeca onderweg: Centrum Laren, Haarbroekse Vijvertuin en De Blauwe Kast (laatste twee zelfbediening)

 

Deel dit artikel