De Berkel © foto's Achterhoek Toerisme

Drie dagen naar de Achterhoek om het Nationaal Landschap de Graafschap te ontdekken? Jouw ideale uitvalsbasis om drie dagen onbezorgd te wandelen in de Achterhoek is dan het pittoreske Almen. Het dorpje ligt aan de oever van het voormalige handelsriviertje de Berkel en is omgeven door uitbundig groen. Met aan de ene kant het historische landstadje Lochem en aan de andere kant Hanzestad Zutphen is er voor iedereen altijd wel wat te doen...

De grootste aantrekkingskracht op wandelaars vormt de afwisselende omgeving. De gemeente Lochem, is dan ook niet voor niets ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’ geworden. Tijdens lange wandelingen over prachtige landgoederen, uitgestrekte natuurgebieden en langs de oevers van de Berkel, Twentekanaal en IJssel is het in alle jaargetijden fijn een frisse neus halen.

Onbezorgd wandelen

Om optimaal van de Achterhoekse gastvrijheid te genieten heeft een aantal hotels  ‘van hotel naar hotel wandelarrangementen’ voor je samengesteld. Met deze compleet verzorgde arrangementen wandel je van hotel naar hotel én ontdek je onderweg de mooiste plekjes. Na een actieve dag in de buitenlucht kom je aan in het hotel, waar je volop kunt genieten van de hotelfaciliteiten én van een heerlijk diner. De volgende dag staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar en trek je de wandelschoenen weer aan om aan een nieuwe wandeldag te beginnen. Het vervoer van je bagage wordt voor je geregeld.

wandelnieuws lochem landgoed velhorst

Het arrangement

Tijdens het 3-daags hotelarrangement ‘Nationaal Landschap De Graafschap’ verblijf je in twee heel verschillende hotels. Hotel Ehzerwold ligt op een historisch landgoed net buiten Almen. Je wandelt er zo de natuur in of speelt een spelletje op het terras. Leuk voor liefhebbers van bijzondere bomen zijn de Sassefras, die op een steenworp afstand liggen. Landhotel De Hoofdige Boer daarentegen ligt midden in het dorp naast de kerk. Dit gemoedelijke hotel heeft een fantastische theetuin en ligt op enkele meters afstand van museum STAAL. De hotels waar je verblijft, beschikken beide over een keukenbrigade, die je zal verrassen met culinaire gerechten.

Weetje!

Almen en de familie Staring zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dichter Anthony Staring gebruikte het dorp en de omgeving als inspiratie voor zijn pennenvruchten. Welke sporen de familie naliet ontdek je tijdens de wandelroutes en in het Museum. 

wandelnieuws lochem museum staal

Wandeldag 1 - Nationaal Landschap de Graafschap

Na een uitgebreid ontbijt in Hotel Ehzerwold ga je op pad. De eerste wandelroute neemt je mee door de vier gebieden die onderdeel zijn van Nationaal Landschap De Graafschap. Afwisselend wandel je over landgoederen, door bossen en het Grote Veld. De kans is groot dat je schaapskudde De Belhamel tegenkomt. Na een flinke wandeling van ongeveer 20 kilometer zie je de kerktoren van Almen boven het dorp uitpiepen. Je bent bijna bij Landhotel De Hoofdige Boer.

wandelnieuws lochem het grote veld

Wandeldag 2 - Langs de oevers richting Zutphen

Ook vandaag ga je niet met een lege maag op pad. De wandeling gaat naar Hanzestad Zutphen. Onderweg zie je verschillende imposante landhuizen, waaronder Huis de Voorst, ook wel het Versailles van de Achterhoek genoemd. In het historische centrum van Zutphen vind je nog heel veel authentieke straatjes. Je kunt er ook heerlijk winkelen of op een terrasje zitten. Tips nodig? Op de Houtmarkt vind je het Inspiratiepunt. De stadswandeling Zutphen is in ieder geval een aanrader. Als je liever iets wilt bekijken dan is een bezoek aan de Zutphense Musea of de Walburgiskerk de moeite waard. Bewaar nog wel wat energie, want je hebt nog een aantal kilometers langs de Berkeloever voor de boeg.

wandelnieuws lochem reserve

Het wandelarrangement

De inhoud van het wandelarrangement bestaat uit:

  • 2x overnachten in een Achterhoeks hotel
  • 2x uitgebreid ontbijt
  • 2x 3-gangen diner
  • 2x lunchpakket voor onderweg
  • 2x wandelroutes
  • Ontvangst met koffie/ thee en streeklekkernij
  • Achterhoeks presentje
  • Het vervoer van je bagage regelen wij
  • WiFi
  • Vanaf €185,- per persoon

Dit arrangement boek je via hotelsindeachterhoek.nl

def wandelgemeente 0206 mabfl kleinMeer inspiratie over wat te doen in de omgeving vind je op:

De website van de Achterhoek Toerisme

De website van de VVV in Lochem

De website van de VVV in Zutphen

Deel dit artikel