Het Pronkjewailpad bestaat inmiddels uit vier routes: Noord, Zuid, Oost en West. Samen goed voor meer dan 1000 kilometer Groningse wandelkilometers. In de afgelopen jaren hebben honderden wandelaars alle vier de Pronkjewailpad routes uitgelopen. Daarmee zou je misschien zeggen dat het klaar is. Maar niets is minder waar, want in 2023 opent een compleet nieuwe Noordroute...

Gastvrijheid

Uniek aan het Pronkjewailpad is de samenwerking met zo’n 500 (toeristische, recreatieve en culturele) ondernemers op de route. Zij fungeren als stempelpost en bieden de wandelaars daarnaast een gastvrij gebaar aan. Bijvoorbeeld iets te proeven, te beleven of te ontdekken. Erg leuk voor de wandelaar en een mooie kans voor de ondernemer om zijn ‘visitekaartje’ af te geven!

Verbindend thema

Ieder jaar staat het Pronkjewailpad in het teken van een typisch Gronings thema. De afgelopen jaren hebben bijvoorbeeld Groninger kerken, molens en het landschap centraal gestaan. In 2023 zal het centrale thema te maken hebben met (verdwenen) borgen en kloosters: de kastelen in Groningen. De route loopt zoveel mogelijk langs en door locaties waar borgen en kloosters staan (of hebben gestaan). In elke borg kun je als wandelaar een borgenvraagstuk oplossen. Als dat lukt, dan krijg je een uniek ‘borgstuk’ mee. Heb je alle stukken verzameld, dan wacht je na afronding van de hele route nog een bijzondere verrassing!

wandelnieuws pronkjewailpad hoofdfoto

Etappe van de maand

Het wandelen van een Langeafstand wandelpad is niet voor iedereen weggelegd. Daarom wordt op het Pronkjewailpad de ‘Etappe van de Maand’ geïntroduceerd. Hiermee wordt de volledige route opgedeeld in kleinere etappes van 15 tot 20 kilometer. Hier worden gedurende een maand extra activiteiten en arrangementen georganiseerd. Omdat je ook los voor deze etappes kunt aanmelden, is het voor (bijna) iedereen mogelijk om eenvoudig kennis te maken met wandelen op het Pronkjewailpad.

Ambitie

Het Pronkjewailpad gaat verder dan alleen wandelen en wil mensen verliefd laten worden op Groningen. Misschien smelt jij wel weg bij de verbluffende schoonheid van het Groninger erfgoed. Of voel je je aangetrokken door het typische Groninger karakter, zijn authenticiteit of de pioniersgeest. Alles komt samen op het Pronkjewailpad. Ben jij klaar om verliefd te worden op Groningen?

Klik hier voor meer informatie over het Pronkjewailpad

 

wandelnieuws pronkjewail poort

Deel dit artikel