Herstelwerkzaamheden Fort Henricus © foto Niek Perdaems
Herstelwerkzaamheden Fort Henricus © foto Niek Perdaems

De West Brabantse Waterlinie heeft een uitermate belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van ons land. Het is niet alleen de oudste volwaardige waterlinie, maar ook de bakermat van de zogenaamde inundatietechniek.

Hierbij werden grote delen van het laaggelegen land tussen Steenbergen en Bergen op Zoom onder water gezet om op deze wijze de Spaanse- en Franse troepen een halt toe te roepen.

Het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoom, Fort Roovere in Halsteren en Fort Henricus in Steenbergen zijn de voornaamste verdedigingswerken in deze linie. Ze staan dan ook centraal tijdens de Open Dag op zondag 20 oktober. Deze dag wordt om 11.00 uur Fort Henricus officieel geopend. Aansluitend is dan van 12.00 tot 17.00 uur de West Brabantse Waterlinie open voor geïnteresseerden.

Fort Henricus

Fort Henricus, gelegen aan de Schansdijk, is eigendom van Natuurmonumenten. Het is in 1626/1627 gebouwd en werd in 1809 voor het laatst in paraatheid gebracht toen de Engelse troepen Zeeland binnenvielen. Het omvangrijke fort diende voornamelijk ter bescherming van de Steenbergse haven en de daar gelegen inundatiesluis. Het lag in die jaren aan open water.

Tijdens de Open Dag zijn op Fort Henricus voor bezoekers tal van sport- en spelactiviteiten bedacht, maar ook kunstenaars presenteren zich, er zijn rondleidingen met gidsen van Natuurmonumenten en er zijn optredens op het gebied van dans en theater. Ook is er een dweilorkest ter verhoging van de sfeer. Behalve bij Fort Henricus in Steenbergenzijn er ook tal van activiteiten bij het Benedensas, de Dintelse Gorzen, het Ravellijn in Bergen op Zoom en bij Fort de Roovere in Halsteren.

Tijdens de Open Dag kunnen alle bezoekers geheel gratis gebruikmaken van een bus die continu langs de forten (inclusief de Waterschans in Bergen op Zoom) en het Benedensas rijdt, met een extra halte op de Kade in Steenbergen. Onderweg geven gidsen dan tekst en uitleg over de West Brabantse Waterlinie. Er kan naar believen worden in- en uitgestapt. De toegang tot de Open Dag van de West Brabantse Waterlinie is gratis en dat geldt ook voor alle activiteiten op deze dag.

wandelnieuws fort henricus uitkijktoren mark koenraadtDe fraai gestileerde uitkijktoren bij Fort Henricus © foto Mark Koenraadt

Deel dit artikel