Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, maakte een tandemparachutesprong
Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, maakte een tandemparachutesprong

De Zuiderwaterlinie vierde afgelopen weekend groot feest met de evenementen De Sprong en het Zuiderwaterlinie Festival. Tientallen militaire en civiele parachutisten sprongen uit vliegtuigen die vlak daarvoor laag over de gehele Zuiderwaterlinie vlogen. Ook werden er veldtochten gehouden.

De parachutisten landden op vijf verschillende plekken verspreid over de linie.  De commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, maakte een tandemparachutesprong boven Terheijden: 'Het was prachtig om van boven te zien hoe de Zuiderwaterlinie Brabant verbindt, van west tot oost. Op zo'n dag als vandaag komen cultuur, erfgoed, toerisme en natuur op een heel bijzondere manier samen.' Ook de burgemeester van Moerdijk, Jac Klijs, durfde de sprong te wagen en landde veilig in Heijningen.

Naast de parachutesprongen stonden er ook acht veldtochten geprogrammeerd. In Willemstad, Heijningen, Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Heusden (Elshout), Megen en Ravenstein waren routes samengesteld met theater, dans, muziek en poëzie. Elke route bestond uit 4 tot 5 voorstellingen van een kwartier.

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt.

Deel dit artikel