- Nieuws -
Pelgrimsroute Walk of Wisdom bestond eind juni alweer vier jaar en dat werd gevierd met een prikactie om zwerfafval op te ruimen aan de route. De 136 kilometer lange wandeltocht rond Nijmegen staat geheel los van een religie en gaat vooral om de verbondenheid tussen mens en wereld.
De tocht wordt door de wandelende pelgrims volledig naar eigen inzicht ingevuld. De aanleiding om te lopen en de inhoud van de bezinning is dan ook heel erg verschillend: de ene pelgrim loopt helemaal alléén om dichterbij zichzelf te komen; de ander juist met dierbaren om de banden aan te halen. De één schakelt een coach in en regelt alle overnachtingen van tevoren; de ander vertrouwt op goed geluk en ontdekt gaandeweg wel wat er in hem omgaat.
Pelgrims doen hun telefoon zoveel mogelijk uit en sparen vogelringetjes met de namen van de elf gemeenten die worden aangedaan op de route. Ook hebben ze een speld op hun jas of tas met het symbool van de tocht. Dit symbool dient overigens ook als routemarkering.
De creativiteit waarmee pelgrims de tocht bewandelen bevestigt hoe pelgrimstochten volgens rituele wetenschappers werken: als een leeg schip. De rituelen en symbolen van de tocht zijn het schip, de inhoud komt van de pelgrims zelf. Wat een tocht voor je betekent hangt af van de intentie waarmee je wandelt, je levenssituatie of levensfase, maar ook van de mensen die je onderweg tegenkomt.
De Walk of Wisdom telde in 2018 een record aantal van bijna 1.500 pelgrimerende wandelaars. In 2017 waren dat er 1.187 en in 2016 nog slechts 587.
Meer informatie over de Pelgrimsroute Walk of Wisdom vind je op de website.