Moeder Rosa Kapel in het Fockenbachtal © foto Andreas Pacek
Moeder Rosa Kapel in het Fockenbachtal © foto Andreas Pacek

Als een frisse wind... Zo omschrijft de Duitse vakantieregio Westerwald zichzelf graag. En het is ook écht een verfrissend, groen gebied met uitgestrekte bossen en rustige rivierdalen. De rivieren Rijn, Sieg, Dill en Lahn omringen het Westerwald, waarvan vele delen nog volledig ruig zijn. Dit deel van Duitsland is ideaal voor wandelingen en andere buitenactiviteiten...

De langeafstands wandelroute Westerwaldpad leidt bijvoorbeeld naar een rotsachtig gebied dat ‘het einde van de wereld‘ wordt genoemd. De bevolking van Westerwald, de ‘Wällers‘, staan dicht bij hun roots en vieren elk jaar met trots hun lokale festivals en kermissen.

wandelnieuws klosterlandschaft wiedtalHet kloosterlandschap Wiedtal met o.a. het Franziskaner klooster, kruiskapel en kloosterkerk © foto Andreas Pacek

Het Wiedtal ligt in het midden van het natuurpark Rhein-Westerwald tussen WesterwaldSteig en Rheinsteig. Rondom het levendige Wied vinden plezierwandelaars het decor voor een fantastische wandelvakantie. Of het nu op de Wiedpromenade in de door de staat erkende luchtkuuroorden van het dal is of in de romantische zijdalen met eenzame paden; er is iets voor alle wandelaars. De restaurants bieden regionale gerechten uit het Westerwald aan. Een grote keuze aan hotels, vakantieappartementen, herbergen en campings maken het aanbod compleet.

In het kloosterlandschap van Wiedtal bevinden zich twee kloosters, talrijke kerken en vele kleine kapelletjes en kruizen. Een wandelroute begint bij het St. Marienhaus op de kloosterberg van de Franciscaner nonnen van Waldbreitbach. De orde werd in 1863 opgericht door Margaretha Flesch, die in 2008 als Moeder Rosa werd zalig verklaard. In de zomer nodigen de bergterrassen van het klooster en de kruiden- en bijbeltuin uit tot een pauze of een rondleiding. Verderop leidt de rondweg naar de parochiekerk "Maria Himmelfahrt", waar in de kersttijd de grote natuurkribbe te bewonderen is.

wandelnieuws pause fockenbachtalandreas pacekEven pauze in het Fockenbacktal © foto Andreas Pacek

De volgende halte is de Kreuzkapelle (kruiskapel) aan de oever van de Wiedufer, daterend uit 1694, die diende als woning voor Margaretha Flesch en later voor de stichters van de Franciscaner Orde van Hausen. Van daaruit gaan we naar de kloosterkerk van de Franciscaanse Broeders van het Heilig Kruis, verder bergafwaarts naar Niederbreitbach met de St. Nicolaaskapel, in het Fockenbachdal langs de Moeder Rozenkapel en terug naar het beginpunt. Deze 12 km lange rondwandeling kan uitgebreid worden met haltes bij de kapel van Bürder, de bedevaartskerk van Verscheid of de Luh-Kapellchen.

Een rustgevende wandeling door een ontspannend landschap. Of het nu in de zomer of in de winter is, deze wandeling is altijd een hoogtepunt! Ervaar het zelf.

Meer informatie vind je op de website van Rijnland Palts.

Deel dit artikel